Старозагорските старейшини приеха промяна в зонирането на населените места в общината

STZAGORA.NET
*


По време на днешното 46-то заседание на Общинския съвет в Стара Загора бе изтеглено от дневния ред предложението за одобряване на списък с имоти частна общинска собственост в кв. 86, кв. 85 и кв. 84 в „Лозенец – разширение“ по плана на Стара Загора, за които лица с установени жилищни нужди могат да кандидатстват за учредяване на безсрочно безвъзмездно право на строеж и определяне на условия към лицата.
„Оттегляме точката за безвъзмездно право на строеж, защото по закон е нужно терените да бъдат предоставяни възмездно“, аргументира се Тодоров. За да има интерес от хората с по-малко възможности е нужно оценките на парцелите да бъдат адекватни, стана ясно от думите на градоначалника.

„Администрацията предлага вариант, който кореспондира с действителността. Парцелите не притежават нито електроснабдяване, нито водопровод и канализация, не са и атрактивни. Данъчните им оценки не са актуални – те са по-високи от пазарната стойност. Причината е в зонирането на Стара Загора. В момента те попадат в „Трета зона“, а ние предлагаме да бъдат включени в „Пета зона“. Така данъчните оценки ще отговарят на действителните качества на терените“, уточни Тодоров и мотивира новото предложение на общинската администрация.
44 гласа „за“ събра предложението на кмета за изменение и допълнение на Решение №550, от Протокол №17, от заседание на ОбС на 20 декември 2012 г., с което тогава се определят зоните на населените места на територията на общината.

На следващото си заседание старозагорските общински съветници ще гласуват и създаването на комисия, която да работи по зонирането на града, за да се актуализират данъчните оценки и в други райони на общината. „По този начин впоследствие ще можем да осъществяваме и настоящата социална политика за възмездно предоставяне на терени, които да са полезни за хората, които нямат големи възможности, а имат желание да си откупят отстъпено право на строеж или самата земя“, подчерта Живко Тодоров. Той допълни, че има и терени, чиято оценка е незаслужено висока само заради попадането в определена зона, което пък намалява значително инвеститорския интерес.

Старозагорските общински съветници разгледаха на юнското си редовно заседание и проекта на Наредба за управление на отпадъците и опазване на чистотата на територията на община Стара Загора. Тя ще урежда обществените отношения, свързани с екологосъобразното управление на отпадъците на територията на Община Стара Загора с цел предотвратяване, намаляване или ограничаване вредното въздействие на отпадъците върху човешкото здраве и околната среда.

С решение на Общинския съвет бяха официално закрити и два дома за деца с умствена изостаналост в селата Петрово и Сладък кладенец, като продължение на държавната политика за деинституционализацията им и настаняването в Центрове от семеен тип. В изпълнение на тази цел през последните няколко години община Стара Загора активно работи в посока на изграждане на алтернативни социални услуги, в които да бъдат настанени децата и младежите от институциите.

Старозагорските общински съветници гласуваха и приемането на Годишен план за развитието на социалните услуги в община Стара Загора за 2016 г. Предложението за одобряване на план-схема за поставяне на „Паметник в чест на великия държавник кан Тервел“ бе отложено. Причината е създаване на работна група, която да предложи по-подходящо място за поставяне на монумента от северозападния ъгъл на градината, северно от Драматичен театър „Гео Милев“.

Нов общински съветник положи клетва в Стара Загора

Редовното заседание на старозагорския общински съвет през юни започна с полагането на клетва от новия член на местния парламент. Анелия Василева от групата „Новата Стара Загора“ зае официално мястото на колегата си Александър Желязков. Той подаде молба до Общинската избирателна комисия на 12 юни за освобождаване от задължения, а желанието му бе удовлетворено.
На следващото заседание на старейшините, през юли месец, ще бъде гласувано и участието на Василева в постоянните комисии към Общинския съвет в Стара Загора.
#vvv

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн