Ново усилване на геомагнитната активност се очаква тази нощ и утре

STZAGORA.NET
*
През последното денонощие геомагнитната обстановка беше активна, достигайки вчера около и следобед до ниво на мощна геомагнитна буря (Kp=7; бал G3). Над полярните райони на Земята беше наблюдавана аврорална активност. Над България вчера между 15 и 18 чака беше регистрирана слаба местна буря (за станция Панагюрище K=5).

Потокът на слънчевите протони с висока енергия на геостационарна орбита се колебаеше в диапазона между праговите нива S1 и S2, т.е съответстваше на слаба радиационна буря.

Днес геомагнитната обстановка ще бъде между смутена и мощна геомагнитна буря (Kp=7; бал G3). Утре тя ще бъде между между малка (Kp=5; бал G1) и мощна геомагнитна буря (Kp=7; бал G3). На 26 юни обстановката ще бъде между смутена и малка геомагнитна буря (Kp=5; бал G1). Вероятността за геомагнитни смущения на средни ширини за утре е 20%, а за 26 юни е 40%. Вероятността за малка геомагнитна буря на средни ширини за днес е 40%, а за утре и за 26 юни е по 25% на ден. Вероятността за средна геомагнитна буря на средни ширини за днес е 25%, за утре е 40%, а за 26 юни е 5%.

В рамките на 3-дневната прогноза (24-26 юни) потокът на слънчевите протони с висока енергия на геостационарна орбита ще бъде завишен. Най-вероятно той ще бъде около или малко над прага на слаба радиационна буря (бал S1). Не бива обаче да се изключва и временно усилване, включително до или над ниво на средна радиаационна буря (S2) в случай на нова протонна ерупция от слънчевата активна област 2371.

HELIOTA®AXY.COM – ЦССЗМ Ст.Загора
#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн