Експертна комисия ще обследва срутването на стена в ПМГ и ще направи предписания за последващи мерки

STZAGORA.NET
*

*
В тридневен срок началникът на РО НСК – Стара Загора при РДНСК – Югоизточен район ще издаде заповед за сформиране на експертна комисия, която да направи необходимите обследвания на мястото, където се срути стена и част от крилото на ПМГ „Никола Обрешков“ при извършване на строителни дейности за изграждане на Националния център по природо-математически науки. Комисията ще набележи и мерки за по-нататъшни действия по самата сграда. Назначаването на комисията е съгласно изискванията на Наредба 1 на МРРБ за обследване на аварии в строителството. Съгласно същата наредба в срок от 24 часа в РО НСК трябва да бъде представен и констативен протокол за случилия се строителен инцидент.

Срещата се проведе в Община Казанлък, на която от страна на общината присъстваха кметът Галина Стоянова, заместник-кметът по строителство, инфраструктура и транспорт Даниела Коева, главният инженер Сабина Владимирова, арх. Стефанка Духнева, инж. Кънчо Христов. Присъстваха представители на РО НСК, водени от началника на инспекцията инж. Женя Пеева, представител на строителния надзор СН „ГИД-Г Консулт“ инж. Стефка Райнова. Присъства и директорът на ПМГ „Никола Обрешков“ Красимир Дамянов. Учениците от гимназията ще водят учебни занятия в Хуманитарна гимназия „Св.св. Кирил и Методий“ до завършване на тази учебна година.

Община Казанлък е възложител на обекта. Изпълнител на дейностите е Строителна компания „Загора“, която бе представлявана от изпълнителния директор инж. Ирина Динева. Проектант на новата сграда на националния център е „Главпроект 1946“ с представители инж. Иван Маринкьов и арх. Георгиева.

Още вчера, след първоначалното падане на външната стена на първия етаж в източното крило на сградата, Община Казанлък предприе всички необходими мерки за обезопасяване на района, като бе спряно газоподаването към сградата на училището, ел. захранването, водоснабдяването. Затворена бе съседната улица „Орешака“, осигурено бе нощно осветление с прожектори и денонощна охрана на обекта.

В източното крило на ПМГ „Никола Обрешков“ не са се водили учебни занятия. По време на инцидента няма пострадали ученици, учители, работници, граждани. Мерките за безопасност продължават да са в сила.

Вероятната причина за инцидента са плитките основи на съществуващата стара сграда на гимназията, която по документи датира от 1900 година.

Районна прокуратура – Казанлък води досъдебно производство за паднала стена на училище

Във връзка със срутване на стена на Природо-математическата гимназия в Казанлък на 22 юни 2015 г. в Районна прокуратура – Казанлък се води досъдебно производство срещу неизвестен извършител за престъпление по член 356 от Наказателния кодекс (нарушаване на установени строителни правила при проектиране, ръководене или изпълнение на строежи и с това се изложи на опасност живота на другиго).

По досъдебното производство е извършен оглед. Предстои изискване на всички строителни книжа по проектиране на строежа от възложителя и изпълнителя, разпит на свидетели, назначаване на експертизи. Наказанието, което предвижда член 356 от Наказателния кодекс, е до 2 години лишаване от свобода.

Снимка: Kazanlak.com
#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн