Старозагорският депутат от РБ Димитър Танев предлага удължаване на работното време на непълнолетните до 22.00 часа

STZAGORA.NET
*
На заседание на Комисията по труда, социалната и демографската политика народният представител от Реформаторския блок и заместник-председател на „Движение България на гражданите“ Димитър Танев предложи промяна в Кодекса на труда, с която се позволява непълнолетни работници и служители да работят между 20:00 ч. и 22:00 ч. От 2001 г. насам това е забранено в България, обясни Танев, като добави, че според действащите европейски актове държавите членки могат да преценят дали да въведат забрана за използване на труда на подрастващи между 22:00 и 6:00 часа или между 23:00 и 7:00 часа. Предложението бе прието от Комисията и предстои разглеждането му на пленарно заседание.

Чрез изменението се цели обучаващи се непълнолетни работници и служители да могат да полагат труд в редица икономически сфери – обществено хранене, забавления и други услуги за обслужване на населението, които не създават рискове за непълнолетните. Димитър Танев подчерта, че промяната ще подпомогне малкия и среден бизнес, както и ще се даде възможност на подрастващите да подпомагат своите семейства. Същевременно, работници на такава възраст се наемат и сега от работодателите в редица сфери, но това става незаконно – с отпадането на забраната тези случаи ще изязат „на светло“, а правата на непълнолетните трудещи се ще бъдат гарантирани, подчерта предимствата той. Димитър Танев добави, че сега действащата забрана препятства възможностите за професионално образование по редица професии, които могат да се изучават успешно от лица на възраст между 16 и 18 чрез трупане на практически опит.

Гарантирането на трудовите права на лицата от 16 до 18 години се осигурява чрез всички действащи и към настоящия момент защитни ограничения на трудовото право: те могат да бъдат наемани на работа само след разрешение от Инспекцията по труда, забранено е да извършват тежък и опасен труд, работодателите са длъжни да създават облекчени условия за работа и условия за придобиване на професионална квалификация и т.н. Димитър Танев обясни, че възрастта – именно 16 г., е съобразена с момента, до който лицата подлежат на задължително обучение според действащото българско право, а също и че вечерният труд до 22:00 ч. на непълнолетни над 16 години е разрешен и в много държави от Европейския съюз, като Германия, Италия, Испания, Полша, Чехия, Румъния.
#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн