Зооизложение, чаршия на занаятите, песни и босоного хоро подготвят за Еньовденския събор на Старозагорските бани

STZAGORA.NET
*

*
На 21 юни (неделя) ще се проведе традиционният Еньовденски събор на Старозагорските бани. Тазгодишното издание ще предложи още повече изненади за посетителите си, категорични са организаторите. Съборът на първата жътва,здравословното хранене и билко- и водолечението е традиционна инициатива за Старозагорските бани, но тази година в осъществяването на форума са се включили голяма част от близките села. В програмата ще се изявят и състави от Димитровград, Хасково, Сливен и др.

Официално Еньовденският събор започва при изгрев слънце – в 5.00 сутрнта ще се берат билки и цветя, с които по-късно, в 8.30 часа, ще се оплете традиционен венец. В синхрон с традициите и поверията за Еньовден ще се извие босоного хоро. С него танцуващите ще привлекат положителна енергия и ще прогонят болести и контузии. Художествената програма започва в 9.30 часа, а официалното откриване на деветия събор по случай празника в старозагорското курортно селище ще е в 10.30 часа.

Експозиция на нареден селски двор ще разкрива бита на хората от региона. Зоологическо изложение ще предложи на посетителите да докоснат и да се снимат с животни, които се отлеждат предимно по селата, но и не само, издаде малко от новостите кметският наместник на Старозагорските бани Станчо Станчев.

В празничната програма ще се представят почти всички читалища и клубове от Старозагорско, като всеки един от тях ще изпълни по 3 песни – все весели и посветени на темата жътва, билки, празник и здраве.

Чаршия на занаятите ще се напълни с 20 автентични майстори, които освен своя продукция ще покажат и традиционното си професионално облекло. Щандове за тестени, млечни и пчелни изделия ще допринесат за атмосферата на празника.

Нощта преди 21 юни всеки, който има желание, може да пренощува на специално обособената за палатки поляна.
#gerb

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн