Депутатът от АБВ проф. Иван Станков представи „Стратегия за устойчиво развитие на българското земеделие“

STZAGORA.NET
*


*
България няма аграрна политика и именно това налага разработването на стратегия в сектора. Това заяви проф. Иван Станков, народен представител от ПГ на АБВ, при откриване на кръгла маса по негова инициатива, на тема: „Стратегия за устойчиво развитие на българското земеделие”. Предложената от проф. Станков стратегия е първа по рода си, базирана е на дългогодишни анализи. В нея се включват насоки и основни рамки за бъдещото развитие на сектора. Участие в изработването й са взели 108 изтъкнати учени, представители на бизнеса и неправителствени организации.

Целта на стратегията е да служи като политически документ, който показва принципите и средствата за устойчиво развитие на българското земеделие, обясни проф. Иван Станков. Той посочи, че проблемите в сектора са във всички отделни сфери, на първо място в структурно отношение. Продоволствени проблеми в страната ни също са налице – и в количествено, и в качествено отношение. А това налага внос на продукти, в болшинството си с незадоволително качество.
*

*
Проф. Станков очерта и основните цели на Стратегията за устойчиво развитие на българското земеделие – развитие на земеделието за осигуряване на продоволствената сигурност, с оглед повишаване благосъстоянието на производителите и преработватели при устойчиво управление на природните ресурси, запазване производството на зърнени и маслодайни култури при повишаване на ефективността и увеличаване на дела на БДС, както и развитие на слабите производства – увеличаване производството на плодове и зеленчуци, увеличаване броя и продуктивността на животните, увеличаване размера на биологично земеделие, разширяване на дейностите на хранително-вкусовата промишленост, възстановяване на дейностите на специалните отрасли.

Целите в стратегията акцентират и на технологично обновление и ускорено въвеждане на иновациите в сектора, устойчиво управление на природните ресурси и дейности, свързани с климатичните промени, интегриране на селскостопанските производители, повишаване на продуктите с висока добавена стойност, развитие на рибарство и аквакултури, защита на човешкото здраве и интересите на потребителите, чрез прилагане на ефективен контрол по цялата хранителна верига. „За всяко приоритетно направление е извършен анализ, определени са силните и слаби страни, направени са конкретни предложения, които гарантират успешното и устойчиво развитие на съответното производствено направление”, каза проф. Иван Станков.

В инициираната от него дискусия се включиха представители на изпълнителната власт, агробизнеса, науката и неправителствени организации.
#vvv

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн