Проф. Станимир Трифонов: С кинофестивала в Стара Загора българското и европейското кино напуснаха жълтите павета

STZAGORA.NET
*


*
Всяка година по това време Стара Загора се превръща в център, който отправя послания за новите тенденции в европейското кино. Днес започва третият пореден Международен филмов фестивал за ново европейско кино “Златната липа”, който се осъществява с изключителната подкрепа на Община Стара Загора. Той ще бъде открит официално в 17.00 ч. от кмета на Стара Загора Живко Тодоров. По червения килим пред западния вход на Операта ще преминат десетки известни български актьори и режисьори и гостуващите техни колеги от 16 европейски страни. Входът за церемонията по откриването, както и прожекциите на всички филми в Операта и в залата на Регионалната библиотека “З.Княжески” ще бъдат напълно свободни за всички граждани, които желаят да станат част от киносъбитието на годината.

Това бе отбелязано на проведената днес по обед първа пресконференция на фестивала от открилата я Екатерина Николова – зам.-главен редактор на медийния партньор в. “Стандарт”. Участваха директорът на фестивала Магдалена Ралчева, зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова, председателят на международното жури – режисьорът и продуцент проф. Станимир Трифонов и членовете на журито – младата литовска актриса Агне Грудите, Мерседес Гаспар от Испания – режисьор и продуцент, операторът от Естония Кристиян-Жаак Нууди и белгийският режисьор и сценарист Вивиан Гоффетт.

На вниманието на зрителите тази година са предоставени 34 вълнуващи филма от 16 европейски страни, селектирани от над 150 заглавия. За пръв път ще бъдат показани филми от Турция, Косово и Латвия. 11 от филмите са в конкурсната програма, всеки един от тях е изключително стойностен и качествен – каза Магдалена Ралчева. България ще се представи с отличения с близо 10 международни награди филм на Кристина Грозева и Петър Вълчанов „Урок“ (2014 г.), който ще се прожектира утре, 31 май, от 19.00 ч. в залата на Операта.

Извън конкурсната програма са други 23 игрални и документални ленти. (Цялата програма – тук >>>).

Зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова призова: “Нека всички да съпреживеем всичко ново, с посланията в българското и европейското кино, защото тези послания винаги ни правят по-добри!”. Тя пожела на гостите прекрасен престой в Стара Загора и ги увери, че има какво да се види, защото животът в града е преизпълнен със събития.

Председателят на журито проф. Станимир Трифонов поздрави организаторите за това, че фестът го има “при унищожената киноразпространителска мрежа у нас и широко затворените врати на мъртвите български кина. Тук има живот, това кино е за зрителя. Така, както някои български филми минаха Драгоман и бяха оценени извън България (един такъв има в селекцията на фестивала), така е важно, че в популяризаторски и разпространителски аспект, киното – българското и европейското, напуснаха жълтите павета. Това е големият принос на фестивала“ – заяви кинематографистът по време на прескоференцията.

Съпътстващата програма на кинофестивала е посветена на 100-годишнината на българското кино.

Утре, в 12,30 ч. ще бъде официалното откриване на звезда на славата в Алеята на липите на тазгодишния носител на специалната награда „Златната липа“ за цялостен принос в киното – големия български актьор Васил Михайлов, където той ще посади своя липа, а самото му награждаване ще бъде на 3 юни.
*

На пресконференцията днес забелязахме и творческото ядро на украинската любовна драма “Русалке моя, моя Лорелай”, с която тази вечер от 19.00 часа ще бъде открит фестивалът: грузинската режисьорка Нана Джорджадзе (вляво), изпълнителката на главната роля Екатерина Молчанова и продуцентът Валерий Климаков. След него от 21 ч. е началото на датската лента „Часът на риса”, а в същия час в библиотеката ще започне „Стаята с пианото“ – филм от Македония
*

#

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн