Започна Третият международен филмов фестивал “Златната липа” 2015 в Стара Загора

STZAGORA.NET
*


*
С военен духов оркестър, мажоретки, арка от разноцветни балони и водосвет, отслужен от отец Иван Катранджиев, в Стара Загора започна тържественото откриване на Третия международен филмов фестивал за ново европейско кино “Златната липа” 2015.

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров, директорът на фестивала Магдалена Ралчева и тазгодишният носител на специалната награда „Златната липа“ за цялостен принос в киното – големият български актьор Васил Михайлов, както и любими български киноактьори, режисьори и гостуващите техни колеги от 16 европейски страни, поведоха след водосвета стотици старозагорци по червения килим към залата на Операта, където от 19.00 часа започна същинското откриване на фестивала с водещ Веселин Плачков – актьорът, изиграл чудесно образа на Апостола на Свободата във филма „Дяконъ Левский“. Преди това за около 45 минути любителите на Седмото изкуство имаха възможност да вземат автографи от своите любимци.

В церемонията по откриването в препълнената зала на оперния театър участваха кметът на Стара Загора Живко Тодоров и кинорежисьорът Магдалена Ралчева.
*

*
„Третото издание на този прекрасен фестивал е най-успешно досега, още по-радващото е, че всеки следващ ще бъде все по-успешен. Това показва, че българската култура и изкуство се развиват. За мен е чест да бъда сред толкова големи имена, творци на българското кино, което се развива бурно в последните години. Гордея се, че съм българин, особено когато гледам ролите на големия български актьор Васил Михайлов. Мисля, че няма българин, чието сърце да не трепне, когато гледа превъплъщението му в образа на капитан Петко войвода“ – каза в приветствието си към присъстващите в залата Живко Тодоров.

„Трудно се провокира и поддържа вкуса към европейско кино. Оценявам вашето доверие и съм убедена, че сред всички селектирани 34 филма от 16 държави, вие ще намерите най-доброто и най-хубавото за вас. Тази година фестивалът минава под знака на 100-годишнината на българското кино. Фестивалът ще я почете с най-новите български ленти и богата съпътстваща програма” – каза директорът на феста Магдалена Ралчева.

Фестивалът ще бъде открит с прожекция на украинския филм „Русалке моя, моя Лорелай“, преди който за създаването му ще разкажат режисьорът Нана Джорджадзе, изпълнителят на главната женска роля във филма Катерина Молчанова и продуцентът Валерий Калмиков. От 21.00 часа започва датският филм „Часът на риса“.

Утре, 31 май, в 12,30 ч. ще бъде открита звездата в Алеята на липите и ще бъде засадена млада липа от тазгодишния носител на специалната награда на „Златната липа“ за цялостен принос в киното – големия български актьор Васил Михайлов. А филмовият маратон ще продължи в същия дух всеки ден до края на фестивала на 3 юни, когато ще бъдат обявени наградените филми.

Цялата филмова програма можете да видите тук: http://thegoldenlinden.com/?cat=31











#

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн