Антипаркинг-колчета щe изгонят скоро колите от велоалеите в Стара Загора

STZAGORA.NET
*


*
Ограничителни колчета ще бъдат поставени по всички велоалеи в града, съобщи днес кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров на среща с граждански структури, Фейсбук-групи и медии, на която отговори изчерпателно на задаваните в общественото пространство въпроси по темата. С поставянето на антипаркинг-елементите колите, които в момента паркират върху велоалеите и пречат на велосипедистите, ще ги освободят. С това ще завърши проектът за изграждането на 8 км велоалеи, които свързват най-западния кв. „Железник“, парк „М.М.Кусев“, централния градски парк “Пети октомври” и езерото „Загорка“.

Тъй като на много места ограничителните колчета се събарят от невнимателни водачи, ремонтът им ще бъде поет от работници на граждански договор към пътно-знаковото стопанство, които ще се занимават само с възстановяването им.

Стойността на 8-те километра изградени велоалеи в Стара Загора е едва 1,840 млн. лв. без ДДС. С ново кандидатстване по европрограми в следващ период ще се търсят средства и за продължаване на велоалеите до кварталите “Самара”, “Колю Ганчев” и “Зора”. В старите паркове на града пък велоалеи ще бъдат очертани върху съществуващите, без допълнително строителство.

На въпрос за преминаването на участъци от велоалеите върху вече изградени нови тротоари кметът уточни, че става въпрос за два участъка с обща дължина от около 150 метра, които преди две години, когато тротоарите бяха настлани с блокчета, не можеха да бъдат оставени непокрити, за да чакат завършването на велоалеите.

Относно отрязаните няколко дървета по трасето на велоалеите Живко Тодоров обясни, че са изрязани опасни, засъхнали дървета. Интрига няма, тъй като и на мястото на всяко отрязано дърво Общината засажда поне по три нови.

Проектантът на велоалеите разясни, че те биват три типа – еднопосочни, двупосочни и комбинирани – за пешеходци и велосипедисти, като в Стара Загора те са предимно от третия вид, с ширина 2 метра (2,50 с двата ограждащи ги бордюра по 25 см всеки) поради даденостите на града – тесни тротоари отпреди много десетилетия, които не са били съобразени със съществуващия в момента пешеходен поток. Велоалеите са качени на тротоарите и по съображения за безопасност на велосипедистите. Затова тротоарите с велоалеи трябва да се използват с повишено внимание от страна на двата им вида ползватели – пешеходци и велосипедисти, като по тях не се предвижда движението на велосипеди с висока скорост.

За собствениците на автомобили по бул. “М.Кусев”, които заради велоалеята по булеварда и поставянето на ограничителни колчета няма да могат да ги паркират пред домовете си, е оставен безплатен големият паркинг до Операта. Обмисля се и въвеждането на еднопосочно движение по близки до булеварда улици, за да се освободят допълнително паркоместа и по тях.

*
Относно зареждането на магазините (за врати, за мебели) по източната страна на бул.”М.Кусев” над бул. “Столетов” стана ясно, че то ще се извършва след спиране на доставящите автомобили на пътното платно с временно ограничаване на движението, вместо качването им на тротоара, каквато е практиката сега.

Новата велоалея по централния бул. “Ц.С.Велики” се оставя по-висока от нивото на асфалта, тъй като е съобразена с височината на бъдещата нова настилка на пешеходната зона по одобрения проект, който предстои да се реализира.

Ползите за Стара Загора от велоалеите са наистина добри, обобщи срещата кметът. Изпълнителят обеща завършването им до две седмици.
#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн