Вицепремиерът Ивайло Калфин предлага промени в Кодекса на труда, улесняващи розопроизводителите

STZAGORA.NET
*
Кметът на Казанлък Галина Стоянова и вицепремиерът Ивайло Калфин обсъдиха въпроси за трудовата заетост по време на розовата кампания
*
Галина Стоянова се срещна с вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин по повод началото на розовата кампания и желанието на розопроизводители и производители на продукти на розова основа да бъдат улеснени при наемането на сезонни работници. Заедно с кмета Галина Стоянова на срещата присъства и Веселина Ралчева, представител на Българската асоциация „Биопродукти“.

По време на срещата вицепремиерът Ивайло Калфин е запознал Галина Стоянова и Веселина Ралчева с доклада, който ще бъде внесен от негово име на утрешното заседание на Министерски съвет, а именно проекта на Закон за изменение и допълнение на Кодекса на труда. Целта е да бъдат уредени неуредените трудови правоотношения и усъвършенстване и прецизиране на действащи текстове в Кодекса на труда (КТ).

Със законопроекта се предлага приемане нова законодателна разпоредба в чл. 114 а от КТ с оглед необходимостта от регламентиране на краткотрайна сезонна селскостопанска работа, възлагана от регистрирани земеделски стопани чрез сключване на трудови договори за един ден. Трудовите договори ще могат да се сключват само за прибиране на реколтата от плодове, зеленчуци и розов цвят за професии, неизискващи специална квалификация.

Предвидено е, че с един работник такива временни договори могат да бъдат сключвани за общо не повече от 90 работни дни в календарната година. В текста се предвижда за тях да не се изпращат уведомления в НАП, за изпълнение на работата не се връчва длъжността характеристика и не се издава заповед за прекратяване на този договор.

Предлагат се и изменения, с които ще се даде възможност лицата, които полагат труд по време на сезонна селскостопанска работа, да не бъдат лишавани от паричните обезщетения за безработица.

С тази промяна, която след утрешното заседание на Министерски съвет, ще бъде внесена в Народното събрание, се дава възможност на розопроизводителите да ползват още една, трета, форма за наемане на работна ръка – т.нар. ваучери или еднодневни трудови договори. Това е въпрос, за който розопроизводителите настояваха да бъде законодателно решен.

По време на срещата с министър Ивайло Калфин кметът на община Казанлък Галина Стоянова го запозна със старта на розовата кампания и му отправи покана да бъде гост на Казанлък на Празника на розата тази година, както и да посети розоварна на територията на общината. Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Калфин е откликнал положително на поканата.
#

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн