Внимание, измамници! Сценариите за телефонни измами и как да се предпазим от тях

STZAGORA.NET
*
От началото на 2015 г. на територията на Област – Стара Загора са регистрирани 70 измами, като в сравнение със същия период на 2014г. измамите са 25.
Основна част от извършваните измами са „телефонни”, като тяхна цел са възрастни хора, които след като бъдат въведени в заблуждение, предоставят на измамниците големи парични суми и златни накити.

Най-често изполваните „сценарии” при извършването на телефонни измами през 2015 г. са следните:

„СПЕШНА ОПЕРАЦИЯ”

На стационарния Ви телефон се чува плачещ глас, след него мъж се представя за лекар и Ви съобщава, че Ваш близък е пострадал и е необходима спешна операция, за която е нужна голяма сума пари. Обяснява Ви се, че в противен случай ще последват усложнения и трайни увреждания. Мнимият лекар непрекъснато говори, не Ви оставя да задавате много въпроси и не Ви дава възможност да затворите телефона. Следва бърза уговорка да предадете на санитар парите, с които разполагате. На мястото на срещата идва човек, който се представя за санитар, много бързо отнема от ръцете Ви приготвената сума, а понякога дори Ви дава да говорите по мобилния му телефон с „лекаря”, за да Ви увери, че на него трябва да предадете парите.

“ВНАСЯНЕ НА ГАРАНЦИЯ”

На домашния си телефон получавате обаждане, че Ваш близък (син, внук, племенник, снаха и др.) е задържан в полицията, защото е предизвикал катастрофа, при която е загинал възрастен човек или дете. Дават Ви телефонен номер, за да се свържете с “полицай”, “следовател” или “адвокат”, който потвърждава, че Вашия роднина е задържан. Обещава да “уреди освобождаването му”, ако заплатите определена сума. Предупреждава Ви да не се обаждате на никого, “за да не развалите работата”. Определя Ви среща, за предаване на сумата. Възможно е и да поиска да закупите ваучери за мобилни телефони и да издиктувате кодовете им.

„КАПАРО ЗА ЗАКУПЕНИ КЛИМАТИЦИ”

Получавате обаждане от мъж, който се представя за собственик на фирма и Ви казва, че е доставил климатици, които е поръчал Ваш близък роднина (син, дъщеря и др.) За получване на климатиците, трябва да се даде капаро – значителна сума пари.
(Вариант – обажда се, лице, което се представя за Ваш близък и моли спешно да дадете капаро на лице, което ще дойде на адреса Ви за доставени климатици.

„ПЕЧАЛБА ОТ ТОМБОЛА ИЛИ ТЕЛЕВИЗИОННА ИГРА”

На мобилния Ви телефон се обажда енергичен глас, който се представя за служител на мобилен оператор. Информира Ви, че сте спечелили голяма парична награда (няколко хиляди лева) или че сте определен за участие в томбола, или лотария между неговата телекомуникационна компания и известни вериги магазини за черна и бяла техника. За да получите печалбата, Вие трябва да закупите ваучери за предплатена услуга към съответния оператор и да издиктувате кодовете за активирането им на представителя на компанията. Обещаните награди са различни, в зависимост от стойността на закупения от Вас ваучер: с ваучер до 40 лв. може да спечелите 500 лв., мобилен телефон, микровълнова фурна; ваучер от 60 до 120 лева Ви дава шанс да играете за пералня, съдомиялна машина или климатик; а срещу закупен ваучер за над 120-130 лева получавате достъп до третото ниво на играта, където и наградите са най-привлекателни- плазмен телевизор, 7-дневна почивка в черноморски курорт, преносим компютър и т.н. След като закупите ваучерите и продиктувате кодовете им за активиране, контактите с Вас се прекратяват.

„ДОСТАВКА НА КОЛЕТ С ПАРИ ОТ ЧУЖБИНА”

Получавате обаждане от непознат човек, който Ви казва, че Ваш близък (син, внук и др.) е изпратил от чужбина колет, съдържащ голяма сума пари във валута, но за да го вземете трябва да дадете на преносителя пари за услугата.
След получаване на колета, обикновено се оказва,че в него има кутия със сладки.

КАК ДА РЕАГИРАТЕ:

1. Спешната медицинска помощ в Р България е безплатна! Няма държавно или частно медицинско заведение, което да получава легални разплащания за извършени медицински дейности „на ръка” и в извън работно време”!

2. Гаранции по досъдебни и съдебни производства се определят само в рамките на съдебни заседания! МВР, Прокуратурата и Съда не събират пари за гаранции „на ръка”. Всичко друго са корупционни практики и участието в тях е престъпелние!

3. Не предоставяйте парични средства на непознати лица, без да сте обсъдили това с близки, роднини или в краен случай със съседи! Не изпълнявайте указанията на лицето, което Ви се обажда да бързате със събирането на исканата сума и да държите слушалката на телефона „отворена” – това е начин да Ви контролират. Обадете се на близките си от друг телефонен апарат, ако не разполагате с такъв, потърсете съдействие от съседи.

4. В случай, че искат от Вас по телефона да изтеглите пари от банка, споделете на банковите служители, за какво Ви трябват парите – те са предупредени за основните схеми за измами и ще Ви посъветват какво да правите.

5. Не давайте пари назаем или като „капаро” за доставка на стоки, без разписка и свидетели. Искайте документ за самоличност на лицето, което е изпратено да вземе парите и запишете личните му данни. При поискване на документ измамниците обикновено се отказват.

6. Препоръчваме Ви да не участвате в никакви форми на игри и договорки, предполагащи закупуване на ваучери и диктуване на кодовете за активирането им на лица, които не познавате лично, независимо за какви се представят. Не участвайте в никакви форми на улични игри. Откажете любезно и когато сте на безопасно разстояние, позвънете на тел.112.

7. Не приемайте предложения за работа по телефона, без да сте провели лична среща с бъдещия си работодател. Обикновено измамниците „набират” случайни хора за „куриери” при телефонни измами по безплатни обяви за търсене на работа, като обещават добро заплащане. Приемайки да „получавате и пренасяте пратки с неустановено съдържание” е възможно да станете неволен съучастник в извършването на престъпления. Вероятността това да се случва е особено голяма, ако Ви изпратят да получите пратка от възрастен човек или от дете, и впоследствие искат от Вас да оставите пратката до крайпътен билборд, табела и др., но никога да не я предадете лично на „работодателя”. При такива случаи незабавно сигнализирайте полицията!

Ако въпреки предпазните мерки станете жертва на измама по описаните схеми незабавно се обадете на тел. 112 – избира се безплатно от всички телефони.

ОД на МВР – Стара Загора
#

spodelime.com

1 коментар on “Внимание, измамници! Сценариите за телефонни измами и как да се предпазим от тях”

  • Аз wrote on 18 май, 2015, 15:22

    Обадих се в МВР на секундата.Офицерът ме разпитва по тел. половин час и накрая ми каза,че трябвало да се обадя на секундата!?Измамникът трябва да е бил някъде към Чирпан!?Коментирайте,моля!А всички разговори се записват в пощата!?


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн