Праисторическата къща е тема на международен симпозиум в Стара Загора

STZAGORA.NET
*
22 доклада ще бъдат представени на Международния симпозиум „Праисторическото жилище на Балканите през VI и V хил. пр. Хр. в профанен и сакрален контекст“, който ще се проведе от 14 до 17 май 2015 г. в Стара Загора. Освен българските специалисти, свои изследвания ще презентират учени от Германия, Русия, Унгария, Сърбия, Австрия и Македония.

Темата на международния симпозиум в Стара Загора е изключително актуална за мнозина български и европейски праисторици, някои от които ще представят своите нови наблюдения от разкопки, други ще аргументират интерпретациите си. Място ще намерят изследвания за строителството на двуетажни къщи, преднамереното запалване на къщите и тяхното “погребване”, ежедневието в дома и т.н. Дискусиите ще бъдат крачка напред към по-пълно познаване на живота на хората, създали първата европейска цивилизация, в която регионът на Стара Загора има утвърдено от науката важно място.

Дискусията за живота и смъртта на праисторическата къща в Стара Европа през VІ и V хилядолетие пр.Хр. припламва периодично. В последните години учените спорят и търсят аргументи както за технологичните аспекти на жилищното строителство, така и за мястото на къщата в религиозно-митологичната система. Археологическите проучвания на селища от късната праистория в Предна Азия и Европа откриват все по-неочаквани аспекти от живота и представите на древните хора.

Научен ръководител е чл.кор. проф. д.и.н. Васил Николов. Симпозиумът се организира от Община Стара Загора, Националния археологически институт с музей при БАН и Регионален исторически музей – Стара Загора. Официалното откриване на симпозиума е на 14 май от 19.00 ч. в музей „Неолитни жилища“.
#vvv

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн