Заседание на Областния съвет за развитие в Стара Загора констатира увеличение на социалните услуги със 7,5% през последната година

STZAGORA.NET
*

*
Заседание на Областния съвет за развитие, председателствано от областния управител инж. Георги Ранов, се състоя в Стара Загора. На него присъстваха зам.-областният управител Мариана Кръстева, Мариела Червенякова – представител на МРРБ за Югоизточен район, кметове на общини, представители на общински съвети, на синдикатите, на работодателски организации.

В първа точка от дневния ред участниците в съвета приеха предложения на проекти от общините във връзка с инвестиционна програма на МРРБ в подкрепа на Северозападна България, Родопите, Странджа, погранични, полупланински и планински слабо развити райони. 11-те общини в Старозагорска област са изготвили общо 85 проекта. Повечето от тях са за възстановяване на градската среда, благоустрояване, ВиК и друга инфраструктура.

По втора точка старши експерт Венета Хаджийска представи резултатите от годишен доклад за реализация на Областната стратегия за развитие на социалните услуги в периода 2011-2016 г. Данните от него показват, че в последната година броят на потребителите на социални услуги в областта се е увеличил със 7.5%. С около 2% се е увеличил капацитетът на предоставяните социални услуги. Децата, настанени в специализирани институции, са намалели с 16%. Констатира се и слабо увеличение на приемните семейства. Все още се наблюдава изоставане по отношение на социалните услуги за възрастни хора и за инвалиди.

В края на заседанието г-жа Кръстева отправи към кметовете на общини призив за подкрепа на старозагорската Държавна опера. Тя апелира общините да отпускат безплатно собствен транспорт за превоз на деца и ученици до областния град за представления на Операта.
#gerb

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн