Ева Паунова: Над 2600 човешки живота годишно ще могат да бъдат спасени благодарение на eCall

STZAGORA.NET
*

Ева Паунова

Във вторник, 28 април 2015 г., Европейският парламент с мнозинство гласува системата за спешни повиквания от автомобили (eCall). “Приемането на този законодателен текст е конкретна стъпка към създаването на механизъм, който ще спасява човешки животи. Това е един от най-ясните примери за ползите, които ЕС носи на европейските граждани.” Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова, член на комисията по Вътрешен пазар и защита на потребителите,по време на дискусията по темата, която се проведе по време на пленарната сесия в Страсбург.

Автомобилната система eCall ще предупреждава автоматично службите за сериозни пътни инциденти при настъпването на произшествие, с което ще бъде гарантирана по-бърза реакция и могат да бъдат спасени над 2600 човешки живота годишно. В своето изказване в пленарната зала г-жа Паунова обори твърдението, че eCall крие опасност за сигурността на личните данни: “Системата ще бъде задействана само в момент на сериозен инцидент, а няма да служи за проследяване на превозните средства или на информация за техните шофьори” – подчерта българският евродепутат. Имайки предвид значителните потенциални ползи от системата eCall, българският евродепутат призова тя да бъде въведена възможно най-бързо във всички страни-членки на ЕС, за да може да се прилага навременно и ефективно след 2018 г.

Устройствата за спешно повикване, които автоматично изпращат сигнал за предупреждение към спасителните служби при катастрофи (eCall), ще трябва да бъдат монтирани във всички нови модели леки и лекотоварни автомобили от 31 март 2018 г.
#

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн