Нископрелитащи самолети СУ-25 “озвучиха” ученическо състезание за действия при кризи в Стара Загора

STZAGORA.NET
*


*
В обстановка, близка до реалната, създадена от грохота на двойка нископрелитащи щурмови самолета СУ-25, премина днес общинският етап от ученическото състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации“ в Стара Загора. В него взеха участие отборите на 7 училища – СОУ „Христо Смирненски“, XII-то ОУ „Стефан Караджа“, СОУ „Иван Вазов“, XI-то ОУ „Николай Лилиев“, II-ро ОУ „Петко Рачов Славейков, ОУ „Самара“ и ОУ „Герги Райчев“. Всяко от тях се представи с отбор от четирима души, съставени от трима основни и един резервен състезател.

Осигуряващите звуковия фон самолети прелетяха няколко пъти ниско над Стара Загора в рамките на българо-американската военновъздушна тренировка „Тракийски орел 2015”, която се провежда в авиобаза “Граф Игнатиево”.

Теоретичната част на състезанието включваше решаване на тест, определящ нивото на усвоените знания по темата от участниците – ученици от 6-ти и 7-ми клас. В практическата част чрез състезателни игри отборите демонстрираха придобитите си умения и навици за защита при природни бедствия като земетресения, наводнения, пожари, при промишлени аварии, радиоактивно или химическо замърсяване и други извънредни ситуации, както и в оказването на първа помощ.

На първо място в състезанието, организирано от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, Община Стара Загора и Министерство на образованието и науката, се нареди отборът на 11-то основно училище “Николай Лилиев”. Втори станаха учениците от 12-то основно училище “Стефан Караджа”, а на трета позиция се класираха децата от 2-ро основно училище “Петко Рачов Славейков”, съобщи Емилия Ангелова, инспектор по защита на населението в Регионалната дирекция.

“Състезанието цели да подготви децата за действия при бедствия, наводнения, земетресения, оказване на първа долекарска помощ и при пожари – разказа Емилия Ангелова. – Състои се от 4 центъра. Първият е “Защита при бедствия”, който съдържа два модула: действия при наводнение и действия при земетресение. Вторият център е “Действие при промишлени аварии”, където децата се обучават да действат при радиационна и химическа авария, да работят с индивидуални средства за защита – слагане на противогаз, защитни чорапи и ръкавици, и отговарят на въпроси, свързани с химическо заразяване. Третият център е оказване на първа долекарска помощ, където ситуациите са счупване на долен, горен крайник, измръзване, изгаряне, порезна рана. Теглят се въпроси – на кой каквото му се падне, отговарят отборно. Четвъртият център е пожарна безопасност. Пак отговарят на въпроси какви ще бъдат техните действия при различни ситуации – пожар в сграда, пожар в библиотека, у дома, и загасяне на пожар. Работят с кофпомпа и за определено време локализират огнището на пожара.”

За днешното състезание старозагорските ученици са се подготвяли в час от класните си ръководители, а през последния месец са тренирали усилено и в района на група „Спасителни дейности“ към Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” в квартал “Самара” под методическото ръководство на инспектори от РД ПБЗН.

Областният етап на състезанието ще се проведе на същото място на 28 май. Интерес към него засега са проявили общините Стара Загора, Казанлък, Гълъбово, Раднево и Николаево, които готвят отбори. Община Стара Загора ще бъде представена от отбора на днешните победители – 11-то основно училище “Николай Лилиев”. Националният кръг ще се проведе през първата седмица на юни в Слънчев бряг.

Проведеното състезание е включено в Националния календар за извънучилищни дейности на МОН за учебната 2014/2015 г., утвърден със заповед на Министъра на образованието и науката.

От името на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров беше изказана благодарност на всички участници в него от Валери Иванов, началник отдел „Oпазване на обществения ред и управление при кризи” в Общината.



#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн