Кметът на Стара Загора и депутати обсъдиха проблеми на здравеопазването. Пред колапс ли са болниците?

STZAGORA.NET
*

*
Проблемите в здравеопазването бяха обсъдени днес на среща между кмета на Стара Загора Живко Тодоров и депутати от РБ, ГЕРБ и БСП – лява България.

“Поканихме всички народни представители от Старозагорския избирателен район, заедно с директорите на някои общински лечебни заведения, както и на областната болница, заедно с директора на РЗОК, тъй като нашите притеснения са, че новата методика, по която се случва финансирането, и поставените лимити ще изправят лечебните заведения пред много тежко финансово състояние. Това бяха притесненията, които споделиха и самите те на срещата. Ще разчитаме да се организира среща с отговорните фактори от НЗОК и с министър Петър Москов, разбира се, за да можем да ги запознаем с това положение и да се вземат мерки навреме, а не да се изправи системата на здравеопазването в Стара Загора пред колапс. Лимитът, поставен на лечебните заведения, е много тежък за тях и на практика ще ги тласне към фалит, ако не се вземат мерки и отношение” – съобщи след срещата кметът на общината Живко Тодоров.

По време на дискусията е станало ясно, че общо за областта бюджетът за здравеопазване за тази година е намален спрямо миналогодишния с 9 процента, а това означава с близо 5 милиона лева. Ситуацията се усложнява и от факта, че има разкрити нови болнични заведения и нови дейности, които предполагат преразпределение на средствата за издръжка.

Димитър Танев – депутат от Реформаторския блок, подкрепи по-късно през деня пред медиите този факт с няколко примера. Лимитът на белодробния диспансер ще бъде намален с 15 процента, на онкологичния център – с почти 40 на сто, а бюджетът на многопрофилната болница “Киркович” е по-малък с 25 процента. Тези намаления създават предпоставки за натрупване на нови дългове, дори за преустановяване на лечебна дейност, коментира Димитър Танев.

На подготвяната среща с министър Петър Москов той ще бъде запознат с фактите, за да се потърси адекватно решение. Ръководството на Националната здравно-осигурителна каса ще се пита дали това намаление на общия бюджет за 16-те болнични заведения в областта е обективно и дали други области не са облагодетелствани за сметка на Стара Загора. Освен това са препоръчали на директора на Районната здравна каса д-р Славка Йорданова да се срещне с директорите на водещите лечебни заведения, за да стане ясно дали това преразпределение отговаря на нормативната уредба. Димитър Танев прогонозира, че в рамките на седмица-две трябва да има конкретни предложения за изясняване на перспективата пред здравеопазването в областта.

Димитър Танев коментира и доброто изпълнение на приходната част на републиканския бюджет досега. Преизпълнението е предимно от акцизи е не се е случвало от 7 години. Реформаторският блок има голяма заслуга за този успех, защото депутатите активно са работили за промяна на закона за акцизите и данъчните складове. Те са настоявали колкото може по-бързо да бъдат въведени контролни механизми на производителите и търговците на акцизни стоки. Реформаторите се надяват това да стане устойчива тенденция, каза Димитър Танев.

Тази седмица той ще има среща в Министерството на отбраната, за да се финализира прехвърлянето на лицевия парцел от 26 дка, който да стане собственост на летището в Стара Загора. Все още се търсят инвеститори за неговото бъдещо развитие.

По повод предстоящите през есента местни избори Димитър Танев съобщи, че тенденцията е Реформаторският блок да се яви със собствени кандидати за кметове и със собствени листи за общински съветници. Той допуска коалиция с други партии, но сред тях не са БСП, ДПС и “Атака”.
#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн