За още един четиригодишен мандат бе преизбрано ръководството на старозагорската организация на КТ “Подкрепа”

STZAGORA.NET
*

*
Днес се проведе отчетно-изборната конференция на регионалния съюз на КТ “Подкрепа” в Стара Загора, в която взе участие президентът на конфедерацията Димитър Манолов. Той определи старозагорската организация като една от най-активните в страната. За председател бе преизбран Михаил Михайлов (вляво на снимката), за негов заместник – Владимир Стойчев и за секретар – Илияна Алтънска. В организацията членуват 8439 души, рапределени в 92 секции.

Димитър Манолов коментира, че сред миньорите от “Мини Марица-изток” има напрежение по повод подготвените промени в Закона за енергетиката. Той не изключва бъдещи протести, затова в момента организират национален стачен комитет към КТ “Подкрепа”, за да бъдат подготвени.

Димитър Манолов коментира и разработването на пакет от мерки, свързани с пенсионната реформа. Както е известно социалният министър Ивайло Калфин обеща да го внесе в министерския съвет в края на март. “Заяждат се с него работодателските организации и не е ясно за какво. Според мен се опитват да върнат преговорите в изходна позиция за неща, за които сме се разбрали преди година и половина” – коментира синдикалистът. Той предполага, че “ябълката на раздора” е в предоставената възможност хората да избират между частните пенсионни фондове и Националния осигурителен институт.

“Не виждам продукта от разговорите, а усещам, че се саботира създаването му. Не бива Калфин да ги оставя да му се качват на главата, защото работодателите показват враждебност и отказ от нормално водене на разговори” – допълни Димитър Манолов и припомни какви са предложенията на КТ “Подкрепа”. Увеличението на пенсионната възраст да се отнася за бъдещи генерации, т.е. да бъде спряно за няколко години. Такова споразумение е било подписано с Бойко Борисов през 2011 година. Така родените между 1949 и 1975 година ще получат глътка въздух. Изборът за осигуряване в частни пенсионни фондове или в НОИ е неравностоен, според Димитър Манолов.

Допълнителното задължително пенсионно осигуряване трябва да става по капиталови схеми. Към момента тези, които са родени след 1959 година и се осигуряват допълнително ще получат в бъдеще по-ниски пенсии с 28 процента. Частните фондове, както действат в момента, не могат да покрият тази разлика. Следователно системата трябва да бъде реорганизирана така, че не само да бъдат покрити тези 28 процента, но хората да получат и нещо отгоре.

Манолов съобщи, че през миналата година частните пенсионни фондове са събрали от такси 100 милиона лева. Ако тези пари са необходими те да се издържат, то фактите показват, че за тази цел в НОИ са изразходвани 62 милиона лева. Освен това НОИ работи с осем осигурителни риска, докато частните фондове работят с един осигурителен риск и само с част от българсктите граждани. В тази връзка предложението на “Подкрепа” е входната такса от 5 процента да отпадне, защото срещу нея осигуряващите се не получават никаква услуга.
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн