Няма опасност за гробницата Голяма Косматка, взети са мерки за решаване на проблема в коридора на могилата

STZAGORA.NET
*


*
Няма никаква опасност за гробницата „Голяма Косматка“ нито като съоръжение, нито някой посетител да пострада, нито има задържане на информация по случая, това съобщи на специална пресконференция днес в Казанлък заместник-областният управител на Стара Загора Маноил Манев. Всички институции – Министерство на културата, Община Казанлък, Областна администрация правят експедитивно и всичко възможно да се реши възникналия проблем в подхода към гробницата.

Още на 13 февруари 2015 г. е изготвен констативен протокол за проверка на тракийската могила от комисия в състав заместник-кметът Даниела Коева, главният архитект Ивелин Недялков, арх. Стефка Духнева и представител на ИМ „Искра“. В протокола се казва, че е констатирано наличието на течове и свличане на земни маси. Взема се решение тракийската гробница да бъде временно затворена. Въз основа на този констативен протокол на 18 февруари директорът на ИМ „Искра“ Момчил Маринов информира с писмо министъра на културата Вежди Рашидов и кмета на община Казанлък Галина Стоянова за това, че встрани от коридора на гробницата „Голяма Косматка“ се наблюдават течове и срутване на земни маси.

Следват системни огледи на могилата от страна на Община Казанлък, като на 28 февруари в такъв оглед участва и проектантът на защитната постройка на гробницата, строена през 2005 г., проф. д-р арх. Жеко Тилев. След огледа до арх. Тилев е изпратено официално писмо от Община Казанлък за спешно изработване на конструктивно становище с детайли за укрепване на съществуващата конструкция, както и проект за технология на изпълнение.

Ново писмо до министъра на културата Вежди Рашидов с копие до Даниела Джуркова, директор на НИНКН, изпраща на 13 март кметът на община Казанлък Галина Стоянова, с което се настоява за експертна комисия относно създалата се ситуация.

Днес, 21 март, комисия в състав арх. Димитрийка Добрева-Ангелова, главен директор на главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ в Министерството на културата, арх. Юлия Пенчева – началник-отдел от дирекцията, Стоилка Игнатова, регионален инспектор от същата дирекция и археологът Диана Димитрова направиха оглед, след който ще излязат със становище и съответни мерки за решаване на проблема в коридора на гробницата „Голяма Косматка“.
#

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн