Предстоящо: Лекция в РИМ за новата туристическа атракция край Бургас – античния град Акве калиде Термополис

STZAGORA.NET
*
Лектор: доц. д-р Димчо Момчилов от Университет “Проф. д-р Асен Златаров” – Бургас
*

Разкопките при „Акве Калиде“ през последните няколко години доведоха до уникални и изключително любопитни открития. Археолозите откриха крепостната стена на града и северния вход към нея, както и 8 помещения в източното крило на банския комплекс, където са били разположени вероятно магазините и кухненските помещения. Разкрита е и уникалната за времето си отоплителна система – специални глинени тръби, по които върви топлият въздух от каналите с гореща вода и отоплява каменните плочи на пода. Открит е басейн с мраморни цокли, който е един от най-ранните в древните бани. Снимка и текст: burgascity.com
*
Останките от античния град Акве калиде Термополис (на латински: Aquae Calidae, в превод при горещите води) край Бургас се превръщат в невероятна туристическа атракция. Лечебните свойства на горещия извор са известни още от халколита, когато тук възникват три селища от VІ – V хилядолетие пр. Хр. През І в. пр. Хр. траките превръщат извора в най-почитаното светилище на Трите нимфи, а първите бани тук са изградени от римските завоеватели в средата на І век. В чудодейните води на едни от най-известните минерални бани в древността са търсили изцеление императори, ханове, крале и султани. Открити са монети и находки от епохата на император Юстиниян І, Филип ІІ Македонски, хан Тервел и др.

През 1562 г. Сюлейман І Великолепни, като благодарност за излекуваната подагра, заповядал върху опожарените римски басейни да бъде изградена нова баня. Днес тя е изцяло реставрирана, като точно е спазена оригиналната облицовка от мрамор и характерната ориенталска керамика. Интересните архитектурни решения и художествено осветление превръщат обекта в жив музей на минералната вода и лечебните процедури.

Лекцията ще се състои на 26 март 2015 г. от 17,30 часа в конферентната зала на Регионалния исторически музей – Стара Загора.

Вход свободен!
*

Легенда разказва за три непорочни девици, обрекли се да служат на боговете и да пазят целебния минерален извор край някогашния древен град и пътна станция Акве Калиде. Девойките съгрешили и не опазили чистотата си. Бягайки от Божието наказание, те не могли да се спасят и били вкаменени. (Снимка – Уикипедия)
#

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн