Подайте данъчната си декларация с ПИК и платете по-малко данък до края на март

STZAGORA.NET
*
До момента с ПИК и Е-подпис са подадени 1318 декларации за доходите (644 бр. с ПИК и 674 с Е-подпис) от лица в област Стара Загора.

Припомняме, че новата Е-услуга «Подаване на декларации, документи и данни» с ПИК е активна за всички физически лица, независимо от датата, на която те са получили своя персонален код за достъп. Подаването на годишната данъчна декларация за доходите с ПИК или Е-подпис, до 31 март е възможността клиентите, които имат данък за довнасяне да спестят 5% от него. Важно условие е към момента на подаване на декларацията клиентът да няма подлежащи на принудително изпълнение публични задължения.

През тази година, за да платят по-малко данък общ доход, лицата трябва да изпратят своята данъчна декларация по интернет (по един от двата горепосочени начина) до 31 март. Дължимият данък за довнасяне може да бъде платен до 30 април 2015 г.

Клиентите на НАП вече могат да променят персоналния си идентификационен код (ПИК). След първата регистрация за ползване на Е-услугите на НАП с ПИК, гражданите могат да променят персоналния си код колкото пъти желаят. Условието е новият ПИК да е с дължина между 8 и 12 символа, като последните 4 задължително трябва са цифри.

Увеличават се и услугите, които могат да се ползват с ПИК. Освен декларацията за облагане на доходите, осигурителните декларации 1 и 6, с ПИК вече може да се подава и справката за изплатени доходи на физически лица (по чл. 73 от ЗДДФЛ). В близките седмици чрез персонален код ще може да се подаде и декларацията за авансови данъци (по чл.55 от ЗДДФЛ), която се изисква от самоосигуряващите се и наемодателите всяко тримесечие.

От началото на март персоналните кодове вече се връчват на клиентите в запечатани пликове, което подобрява сигурността. Друга промяна, въведена през март е, че ползването на е-услуги с ПИК става след задължително еднократно въвеждане на валиден имейл адрес и потвърждаване чрез него на достъпа до е-услуги.

Всеки клиент, проявил интерес към услугата, може да получи своя ПИК, като посети офис на НАП по постоянен адрес и подаде заявление по образец. Издаването му е безплатна услуга, както всички останали предлагани от Националната агенция за приходите, и се получава в 7-дневен срок от подаване на заявлението, лично от лицето или с нотариално заверено пълномощно. Отказ от предоставяните услуги с ПИК може да бъде направен и през кол центъра на НАП на 0 700 18 700.
#

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн