Кръгла маса в Стара Загора обсъди новия закон за училищното и предучилищното образование

STZAGORA.NET
*


*
В кръглата маса взеха участие учители и директори на училища от Старозагорска област, Хасково и Кърджали. Иванка Сотирова – зам.-кмет на града-домакин, нарече събтието “десант”, какъвто не се е случвл тук от години. “Дано по-скоро законът стане факт, защото от 1991 г. той се надгражда с правилници и с наредби, а за да вървим напред имаме нужда от този нов вариант, който обсъждаме днес” – допълни Сотирова.

Милена Дамянова – председател на комисията по образование и наука в 43-тото Народно събрание, се спря на основните моменти във философията на закона, като изрази надежда, че той ще влезе в сила за учебната 2016/2017 г. За първи път е записано, че образованието е национален приоритет и се акцентира върху определящата рола на българския език в образователния процес. Голямо внимание е отделено на приобщаващото образование за децата със специални потребности. Предучилищното образование включва децата от 3 до 7-годишна възраст. Основно образование ще се получава след 7-ми клас, а средното ще бъде разделено на две степени – първата включва от 8-ми до 10-ти клас, а втората – от 10-ти до 12-ти клас. Целта е да бъде подобрена връзката между средното и висшето образование, да се повиши мотивацията за учене в горния курс.

Училищата остават както и досега – държавни, общински и частни. Авторите на законопроекта предлагат в езиковите гимназии учениците да се приемат след 5-ти клас. Нов момент са иновативните училища, които ще работят по специални програми, както и училищата с националано значение. Те ще бъдат от изключителна важност за развитието на икономиката на страната.

До 4-ти клас оценяването ще става по точкова система и няма да има повтаряне на класа. Дава се голяма свобода на учителите да си изберат един учебник по даден предмет, по който да работят през годината.
#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн