Кръгла маса в Стара Загора с участието на посланик Марси Рийс търси пътища за насърчаване на икономическото партньорство между САЩ и България

STZAGORA.NET
*


*
Опитваме се да облекчим процеса на издаване на бизнес визи за българи, каза в Стара Загора посланикът на САЩ в България Марси Рийс и определи като добър факта, че всяко лято 7 хиляди наши младежи се включват в летни бригади. Програмата за по-свободен режим за пътуване на българи в САЩ се изготвя на базата на американското законодателство и е важно тези изисквания да бъдат спазвани, посочи още първият американски дипломат по време на регионална кръгла маса на тема “САЩ-България: Икономическо партньорство за повече бизнес възможности”, която се провежда в Стара Загора.

Н.Пр. Марси Рийс откри бизнес-форума в Стара Загора и приветства участниците на български език като благодари за топлото посрещане по време на първата й официална визита в града и региона, „съчетаващ древна история и модерни технологии”.

Според посланик Рийс България е привлекателно масто за американските инвеститори с атрактивния си плосък данък, заплатите и добрите човешки ресурси и определи като добър бизнес обмена между двете страни за изминалата година. Дипломатът даде висока оценка за работата и инвестициите на американските компании ЕЙ И ЕС и Контур Глобал ТЕЦ Марица изток-3. Водим активен диалог с НЕК и правителството за предоговоряне на договорите за дългосрочно изкупуване на ток. Нашата обща цел е да приключим преговорите по условията до края на март, посочи изпълнителният директор на ЕЙ И ЕС България и Оливие Маркет и уточни, че финализирането на процеса ще отнеме няколко месеца.

„Пред членовете на Американската Търговска камара стои една цел: да се запознаем с местния бизнес, а той с нас, защото не може всичко да се случва само в столицата. Ние ще споделим с вас нашите знания, и когато чужд инвеститор ни зададе въпроса-освен София, какво друго да можем да му отговорим-страната и по-специално Стара Загора, елате да инвестирате”, каза при откриването на регионална кръгла маса на тема “САЩ-България: Икономическо партньорство за повече бизнес възможности” изпълнителният директор на Американска търговска камара в България Валентин Георгиев.

Според кмета Живко Тодоров Стара Загора е сред водещите градове по показател бизнес-развитие. „Партньорството между бизнеса и местната власт е много важно и полезно за всички граждани. Ние трябва да се стремим да постигнем високия западен и американски стандарт на живот и образование, за да задържим младите хора в България и в Стара Загора. Радвам се, че с посланик Рийс коментирахме възможността Тракийският университет в Стара Загора да си сътрудничи с американски висши училища като по този начин ще създадем по-добри условия за старозагорските студенти. Този процес ще бъде ползотворен и за бизнеса в подготовката на качествени кадри за неговите изисквания”.
(Дарик).

* * *

“Има начин да се постигне споразумение за намаляване изкупната цена на тока от американските топлоцентрали в „Марица-изток”, но ние не сме страна по тях, това са договори между бизнеса и българското правителство”. Това заяви американският посланик у нас Марси Рийс, която участва в регионална кръгла маса за икономическото партньорство между САЩ и България в четвъртък, цитирана от standartnews.com.

Преди това първият американски дипломат у нас посети двата US-ТЕЦ-а – „АЕS Гълъбово” и „КонтурГлобал Марица-изток-3″ и разговаря с ръководството и персонала.

„Двете топлоцентрали носят много ползи за региона и страната – 99 на сто от работещите в тях са българи, работят с уникални технологии за опазаване на околната среда, спомагат диверсификацията на българската енергетика”, посочи посланик Рийс.

Конкретните стъпки в преговорите с НЕК и енергийното министерство и двете американски централи очерта Оливие Маркет, изпълнителен директор на американската компания АЕS. Тя притежава една от двете US-топлоцентрали в „Марица-изток” – „АЕS Гълъбово”, с дългосрочни договори.

„Очакванията на вашия държавен регулатор – ДКЕВР, за 30-процентно намаление на изкупната цена на тока, който сега продаваме на НЕК, не са реалистични”, заяви той. Енергийният шеф увери, че преговорите се водят интензивно и до края на март ще бъде постигнато съгласие за предоговаряне на дългосрочните контракти при изгодни и за двете страни условия. „След това юристите трябва да седнат и напишат промените, а и ние трябва да получим и одобрение от кредиторите, които са ни дали парите за проекта”, посочи следващите стъпки американският шеф.

Според него тези процедури ще продължат поне няколко месеца. Той беше категоричен, че не е възможно да излязат на либерализирания пазар в момента, тъй като цената на тока е ниска и не може да покрие направените от компанията инвестиции за изграждане на ТЕЦ – 1,3 млрд. евро.

„Ние искаме да бъдем част от решението на проблемите в българската енергетика, но като всеки инвеститор искаме да защитим нашите инвестиции”, добави Оливие Маркет.

* * *
Двете топлоелектрически централи “ЕЙ И ЕС Гълъбово” и “КонтурГлобал Марица Изток 3″ бяха домакини на съвместно работно посещение на извънредния и пълномощен посланик на Съединените американски щати Н. Пр. Марси Рийс заедно със заместник-министрите на енергетиката Николай Николов и на околната среда и водите Бойко Малинов.

Тримата се запознаха с работата на централите, които са сред най-модерните и екологосъобразни съоръжения от своя клас не само в България, но и в Югоизточна Европа. Посещението беше част от визитата на посланик Рийс в Старозагорска област. Николов и Малинов посетиха двете съоръжения по покана на компаниите-домакини, съобщиха от ЕЙ И ЕС Гълъбово и “КонтурГлобал Марица Изток 3″.

“Радвам се, че успях да дойда и лично да се запозная с дейността на американските компании в Стара Загора. Щастлива съм да видя, че те допринасят за енергийната сигурност и диверсификация, стриктно се придържат към екологичните стандарти, подкрепят регионалното развитие чрез различни социални програми и откриват работни места в общността”, заяви Марси Рийс.

В ТЕЦ “ЕЙ И ЕС Гълъбово” посланик Рийс и двамата заместник-министри бяха посрещнати от изпълнителния директор на ЕЙ И ЕС България Оливие Маркет и от главния оперативен директор за България Лирой Рийд, както и от представители на оперативното ръководство на електроцентралата. На място те се запознаха с работата на централата, която е най-модерното съоръжение от своя клас в България и Югоизточна Европа.

ТЕЦ “ЕЙ И ЕС Гълъбово” е не само най-чистата, но и най-безопасната и най-надеждната централа, която използва нови технологии и ноу-хау в страната. Нейните технически параметри й позволяват да бъде една от най-ефективните за целите на балансиране на мрежата от страна на Енергийния системен оператор. Основните предимства, които предлага са бърза промяна на количеството произвеждана електроенергия. Скоростта на промяна е 6 МВт/мин. за всеки eнергиен блок, балансираща услуга ± 6 MW/минута стъпка на натоварване на блок.

Централата покрива диапазон на първично регулиране натоварване от ± 15 MW на блок за 30 секунди, като поддържа постигнатото натоварване в продължение на 30 минути в първичен контрол. Само за сравнение, останалите централи, участващи в първичен контрол на системата, могат да поддържат диапазон от ± 10 MW на блок.

“ЕЙ И ЕС е най-големият инвеститор в българската енергетика с общи вложения в размер на 1,6 милиарда евро и осигурява надеждна, екологично съобразна и основана изцяло на местни ресурси енергия”, заяви Оливие Маркет. Той отбеляза, че компанията подкрепя усилията на българското правителство за дълбоки и всеобхватни реформи в енергийния сектор, като подчерта, че ЕЙ И ЕС е част от решението на проблема, свързан със стабилизирането на сектора и превръщането му в един от основните двигатели на българската икономика.

В ТЕЦ “КонтурГлобал Марица Изток 3″ делегацията бе посрещната от Гари Левсли, главен вицепрезидент на ContourGlobal и главен изпълнителен директор на “КонтурГлобал Марица Изток 3″, и Куинто Ди Фердинандо, директор на електроцентралата и главен оперативен директор “Термална дивизия”. Пред групата бе представена дейността на ContourGlobal в България, постиженията на Проекта за рехабилитация (2004-2009), превърнал я в първата конвенционална мощност на твърдо гориво, която отговаря напълно на екологичните норми и стандарти на ЕС и България.

Ръководството запозна гостите и с продължаващите проекти за ефективно електропроизводство, екологосъобразност и безопасност. Интерес представляваше за тях и Проектът за намаляване на азотните емисии от горивния процес на котлите, изпълняван в съответствие с Директива 75/2010/ЕС, която влиза в сила в началото на 2016 г. До момента три от общо четирите енергоблока на електроцентралата са преминали модернизация, която намалява емисиите азотни оксиди под минимално допустимите норми. През 2015 г. се модернизира и последният енергоблок по проекта.

“Горди сме, че можем да представим нашата електроцентрала пред толкова важни гости. Направените в нея мащабни инвестиции, възлизащи на 650 милиона евро, бяха важен фактор за подобряването на екологичната обстановка в Област Стара Загора, а надеждната й работа гарантира сигурност на доставките на електрическа енергия за България. Използването на местно гориво – от нашия общ доставчик “Мини Марица-изток” – е гарант за енергийна независимост, работни места и икономическо развитие”, изтъкна Гари Левсли.

ЕЙ И ЕС Гълъбово е най-големият проект на ЕЙ И ЕС България – част от Корпорацията ЕЙ И ЕС, която работи в 18 държави на пет континента. ЕЙ И ЕС присъства в България от 2001 г., когато стартира подготовката за изграждането на най-новата и модерна топлоелектрическа централа в Югоизточна Европа – ТЕЦ “ЕЙ И ЕС Гълъбово”. С вложените общо 1.3 млрд. евро в централата и Съоръжението за депониране на отпадъци към нея, ЕЙ И ЕС Гълъбово е най-голямата чуждестранна инвестиция в България за последните 25 години. Централата е с нетна мощност 600 мегавата, или около 5% от инсталираната енергийна мощност на страната. Произвежда електричество изцяло от местни лигнитни въглища, като изкупува приблизително една четвърт от добива на “Мини Марица-изток”.

Централата отговаря напълно на всички екологични изисквания, включително на заложените в Директива 2010/75/ЕС за емисиите от промишлеността, които влизат в сила от 2016 г. “КонтурГлобал Марица Изток 3″ е важна част от голямото енергийно семейство на международната компания ContourGlobal, която е независим производител на електроенергия с повече от 48 централи в 20 държави с обща мощност над 3 600 МВт. Централата допринася за енергийната независимост на България, като използва местно гориво и снабдява националния пазар на електроенергия. В България ContourGlobal е мажоритарен собственик на ТЕЦ “КонтурГлобал Марица Изток 3″ (908 МВт) – една от четирите топлоелектрически централи в комплекса “Марица-изток”.

След вложение на стойност 650 милиона евро в периода 2004-2009 г., с което централата беше напълно рехабилитирана, тя стана първата топлоелектрическа електроцентрала на лигнитни въглища на Балканския полуостров, която работи в пълно съответствие с най-високите европейски стандарти за безопасност и опазване на околната среда. “КонтурГлобал Марица Изток 3″ произвежда чиста и надеждна електроенергия на конкурентна цена, като използва местни енергийни ресурси.

(pik.bg)
#svz

share button


echo
Copyright © 2022 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн