SG Експресбанк и РФГР финансират модернизацията на стадион „Трейс Арена“ в Стара Загора с над 800 хил. евро по JESSICA

STZAGORA.NET
*
Това е втори проект на клуба, реализацията на който ще допринесе за подобряването на условията за физическа активност в града
*


*
Societe Generale Експресбанк и Регионалният фонд за градско развитие отпуснаха десетгодишен инвестиционен кредит на Сдружение с нестопанска цел Футболен клуб “Верея“ в общ размер от 837 000 евро по европейската инициатива за устойчиво градско развитие JESSICA. Съфинансирането, осигурено от банката за проекта, е на стойност 578 000 евро. Кредитните средства ще бъдат използвани за модернизацията на стадиона на ФК „Верея” в кв. “К. Ганчев” в Стара Загора – “Трейс Арена”, на който се играят срещи от Елитна професионална лига V17 и мачовете на ФК „Верея“ (група Б) .

Проектът предвижда строителство на допълнителна трибуна за зрители с капацитет 1 214 места, козирка, покриваща 100% от трибуната, фитнес център, две съблекални, отговарящи на международните стандарти, стаи за съдии, VIP зрителски стаи, кафе, заседателни зали, фен-магазин и съпътстваща инфраструктура.

Договорът за финансирането бе подписан днес с участието на кмета на община Стара Загора Живко Тодоров,  Галин Михайлов, почетен президент на ФК “Верея”, Светломир Манолов, представител на Societe Generale Експресбанк и представител на Регионалния фонд за градско развитие.

“Благодаря на нашите партньори, които работят за това, да се обнови спортната база на Стара Загора – каза кметът. – Знаете, че ФК “Верея” работи много активно по това, да развива  футбола, включително детско-юношеска школа, да развива спортната база, терените, които им бяха предоставени от Община Стара Загора. И аз се радвам, че те продължават да надграждат след изграденото осветление, което заедно вече открихме. Сега се прави голяма трибуна, която ще даде възможност да се организират прояви от различен характер.” Живко Тодоров специално подчерта значението на новите спортни обекти за повишаване на туристическата атрактивност на Стара Загора. Кметът благодари на Галин Михайлов за това, че инвестира немалко средства в стадиона, който допреди няколко години бе неподдържан и неравен терен, и постепенното изграждане на добър отбор  на ФК “Верея”.

На свой ред спонсорът на проекта Галин Михайлов изрази увереността си, че обновлението на стадион “Трейс Арена”, което по договор трябва да приключи през месец ноември, ще е факт още за празника на Стара Загора 5 октомври.

Осъществяването на проекта ще даде възможност за провеждането на регионални, национални и международни футболни турнири, организирането на детски школи и групи, включващи деца с увреждания. Модернизацията на комплексa се очаква да допринесе за повишаване на спортната култура и физическата активност на хората в региона, както и за социалното включване на всички етнически групи и малцинства. В резултат на инвестицията ще бъдат разкрити 5 постоянни работни места, както и 10 временни за периода на изпълнение на дейностите.

*
Стадион “Верея” в кв. “Кольо Ганчев” се използва от два отбора – Елитна професионална лига V17 и отбора на ФК “Верея” (група Б) за провеждане на срещите от футболния сезон за съответната година. Към терена е изградено и тренировъчно игрище с малки врати, което се използва за любителски футбол. Съоръжението е публична общинска собственост и е предоставено за безвъзмедно ползване от СНЦ ФК „Верея“

Според Мартин Заимов, директор на Регионалния Фонд за градско развитие, настоящият проект е чудесен пример за успешното сътрудничество между публичния и частния сектор за постигането на инициативи с висока обществена значимост. Инвестицията ще подобри качеството на градската среда, ще създаде условия за повече спорт за старозагорции ще допринесе за развитието на спортния туризъм в Стара Загора и областта .

През 2014 г. Societe Generale Експресбанк и Регионалният фонд за градско развитие финансираха проект за изграждането на модерно осветление на стадион „Верея“, което вече позволява използването на съоръжението и вечерно време.

Сдружение с нестопанска цел Футболен клуб “Верея“ е създадено през 2006 г. и основната му цел е да популяризира физическото възпитание и спорта, да съдейства за разширяване на участието в организирания спорт и да сътрудничи на държавата и общините в подпомагането на спортното развитие и откриването на млади таланти.

С новия проект на за стадион “Трейс Арена” Община Стара Загора има вече 6 проекта по инициативата JESSICA. Тук бе реализиран и първият проект в страната по нея – покрития градски пазар.

Следващата голяма цел на Общината е по JESSICA да се реновира и покритият плувен басейн в двора на ГПЧЕ “Р. Ролан”, като се подмени дограмата, изолацията и се поставят слънчеви панели, с което разходите за поддръжката му да паднат двойно от сегашните 250 000 лева годишно, съобщи кметът Живко Тодоров.

С усилията на Общината за изграждане на една модерна спортна база вече се привличат европейски първенства като ЕП по лека атлетика и по футбол за юноши. “Вярвам, че до няколко години ще отговаряме на всички критерии за провеждането на истинско голямо европейско първенство

*

JESSICA е инициатива на Европейския Фонд за Регионално Развитие за подкрепа на устойчиви инвестиции в градска инфраструктура, наследство, образователни, спортни и културни обекти,повторно разработване на запустели терени и др. Регионалният фонд за градско развитие управлява средствата по инициатива JESSICA предназначени за шестте големи града след София – Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Русе и Плевен. Проектът на Холдинг Загора е четвъртият JESSICA проект на Фонда в гр. Стара Загора.

Някои от най-значимите проекти по програма JESSICA до този момент са рехабилитацията на Централния градски пазар в Стара Загора; работата по цялостната трансформация на бомбоубежището под Морската градина в Бургас и превръщането му в интерактивно изложбено и музейно пространство с името „Подземен град”; изграждането на нови производствени мощности в Индустриална зона Русе. Също така, създаването на постоянна изложбена зала за годишното изложение “Флора” в Бургас; обособяването на нов, логистичен център на част от територията на бившия държавен птицекомбинат в Стара Загора; изграждане на мултиплекс с 4 кино зали и реновирана на съществуваща кино зала в Плевен; изграждането на паркинг във Варна, изграждането на нов високо енергийно-ефективен завод за хлебни продукти в Пловдив и много други.

За Societe Generale Експресбанк
Групата Societe Generale Експресбанк е една от десетте най-големи финансови институции в България. В нея влизат банката Societe Generale Експресбанк и нейните дъщерни дружества – Sogelease България, Societe Generale Факторинг и асоциираното й дружество – животозастрахователната компания Sogelife България. Заедно със своите 1 500 служители, Societe Generale Експресбанк се стреми да предлага на клиентите си достъпни, гъвкави, качествени, иновативни продукти и услуги при изгодни ценови условия. Банката е носител на множество награди, сред които “Най-добра банка в България” от международното финансово списание Euromoney за 2012 г. Наскоро рейтинговата агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния рейтинг на Societe Generale Експресбанк – ‘BBB+’ със стабилна перспектива, който е възможно най-високия рейтинг, даван от Fitch на финансова институция в България.
* 99.74% от капитала са собственост на Societe Generale Group;
* 26 млн. лв. нетна печалба за 2013 г.;
* 170 млн. лв. нетен банков доход за 2013 г.;
* 4 млрд. лв. общ обем на активите към края на 2013 г.;
* 149 офиса;
* повече от 400 000 клиенти.
#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн