Вътрешният министър Вучков в подстанция Гълъбово: Електрозахранването на града е възстановено

STZAGORA.NET


*
Възстановено е електрозахранването в Гълъбово, само в село Мусачево и кв. „Митьо Станев” има аварирал електропровод, стана ясно в ранния следобед днес след брифинг на министъра на вътрешните работи Веселин Вучков в подстанция “Гълъбово”. След като в 9.00 часа днес кметът на общината Николай Тонев обяви бедствено положение заради наводнението, в града вече има ток, започна включването на абонатите, захранването е от Мини “Марица-изток”. То ще продължи докато е необходимо, за да няма режим.

Засега само в село Мусачево и отдалечения квартал “Митьо Станев” има аварирал електропровод, там работят екипи на ЕВН за отстраняване на повредите.

* * *
Министърът на вътрешните работи Веселин Вучков, комисар Николай Николов – директор на главна дирекция ПБЗН, депутатът Корнелия Нинова и кметът на Гълъбово Николай Тонев посетиха подстанция Гълъбово, където дадоха пресконференция:

Вучков за ситуацията в страната:

Обстановката в страната е следната: Повече от 800 населени места са без ток, обявили са бедствено положение в областите Смлян и Кърджали, в общините Гълъбово, Велинград, Батак, Якоруда, Лъки, Сърница, Минерални бани – също. Няма информация за бедстващи хора, които да са с опасност за живота. Работим активно с всички мобилни оператори на територията на цялата страна и поетапно започна включването на клетките им, даже в най- засегнатите области. Съдействаме и в най- малките населени места да не остават хора без храна и лекарства. Има няколко такива молби. В хижа Христо Смирненски има 20 човека, с тях държим връзка от снощи, но до час ще стигнем до тях със съответната техника.

Николов:
Имаме сигнал за 2 паднали къщи във Видинско, без отнети човешки животи.

Тонев:
В община Гълъбово обстановката се повтори – както през м. декември. Дигата на р. Сазлийка бе скъсана там, където беше ремонтирана. Без ток са населените места, но ток сме се посатрали да има в болницата и в детските градини. Сега започва включването към “Мини Марица изток” – навсякъде ще има ток и режим няма да има.

Николов:
Според мен не става дума за липса на готовност. Това все пак е извънредна ситуация, непредвидено бе аварирането на дигата. Водата бе прекалено висока, дигата се скъса и това доведе до заливането на подстанцията. Няма информация за неконтролируемо изпускане на води от язовири. Нещо повече, те са под специално наблюдение.

Въпрос към Тонев защо подстанцията е изградена в близост до реката и ще се строи ли нова:

Тонев:
Не мога да съдя специалистите, които навремето са построили подстанцията тук, където е, но мога да кажа, че дигата, както виждате, е факт и тя ще бъде доукрепена, така че повече да не създава проблеми. Каквото е било допуснато като грешки се отстранява, водата беше висока и запълни вътре, към момента вече е изпомпана.

Въпрос към Вучков: Липсва ли координация между министрите и министерствата?

Вучков:
Координацията е много по-добра, когато един министър е на място. Все пак имаме извънредна обстановка.

Тонев:
По това време Областният управител на Стара Загора събира всички кметове по насели места, там заседава кризисен щаб, той до късно снощи беше тук.
#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн