От БСП настояват за замразяване на възрастта и стажа при пенсиониране и за увеличаване на приходите в НОИ

STZAGORA.NET
*

*
Според депутатите от БСП Корнелия Нинова и Георги Гьоков, които бяха днес в Стара Загора, управляващите няма да бъдат готови с промените в условията за пенсиониране до края на март, както предварително бяха заявили. Основният момент в предложенията им – постепенното увеличаване на възрастта и на стажа, се налагало по настояване на Европейската комисия. От БСП са на противното становище и заявяват, че европейският аргумент не е смислен и не е работещ, защото българите се пенсионират по-късно от средноевропейската възраст, а продължителността на живота в нашата страна е по-кратка, отколкото средната в Европейския съюз. От това логично следва, че българите получават пенсии за по-кратък период от живота си.

Вторият аргумент на управляващите е, че няма пари в НОИ – коментира Корнелия Нинова. “Все повече държавата доплаща от други приходи, за да се изплащат навреме пенсиите. Също така няма никаква визия как могат средствата в НОИ да се увеличат. А дългосрочният начин за това е да има нови работни места и повече приходи да постъпват от изсветляване на икономиката. В бюджета за тази година е заложена същата безработица, каквато беше през 2014 г. Не е повишена и събираемостта.

“Ние смятаме, че може да има допълнителни приходи в НОИ, затова предлагаме краткосрочни цели – уточни Корнелия Нинова, а именно – увеличаване на максималния осигурителен доход на 10 минимални работни заплати. Това за момента прави 3600 лева. Така в бюджета на НОИ ще влязат допълнително над 200 милиона лева. Това ще засегне между 60 и 70 хиляди души. Ние настояваме и за увеличаване на осигурителните вноски, защото повече от 10 години те непрекъснато се намаляват.

Друго предложение на БСП, което засега не среща одобрение, е гъвкавото пенсиониране. Това означава при недостиг на две години стаж или възраст пенсионирането да стане при 0,4 на сто по-ниска пенсия за всеки недостигащ месец. Това не струва нищо на НОИ, т.е. бюджетът му не се ощетява.

И третият важен момент в позицията на БСП е да се намери начин за преизчисляване на сегашните пенсии. Те са ниски и не са коригирани повече от 10 години. Не е достатъчно увеличението и по така нареченото “Швейцарско правило”, защото през последните години има дефлация, а то почива на инфлацията. За база на преизчисляването на пенсиите трябва да се вземе миналогодишната средна работна заплата.

От БСП се надявят на национално съгласие по всички тези въпроси и се обявяват за устойчиви промени в пенсионната система. Така хората ще бъдат сигурни за старините си.
#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн