„Мини Марица-изток” подари книги за 3 март

STZAGORA.NEТ

Луксозни издания на български автори увеличиха фонда на библиотеките на три от училищата в община Раднево непосредствено преди националния празник на България – 3 март. Учениците от Второ основно училище „Св. Паисий Хилендарски”, ПГ „Гео Милев” и Основно училище „Поп Минчо” ще имат възможността да се докоснат до новите издания на едни от най-значимите произведения в българската литература.

Пълна поредица от 5 тома на Гео Милев, включваща „Слънчогледите погледнаха Слънцето”, „Всяко изкуство е експресионизъм”, „Там, дето е народът”, „Избрани поетически преводи” и „Писма и документи”, 4 тома на Елин Пелин – „Ветрената мелница”, „Нане Стоичковата върба”, „Под манастирската лоза” и „Тримата глупаци” и 6 тома на Йордан Йовков – „Земляци”, „Старопланинки Легенди”, „Ако Можеха да Говорят”, „Чифликът край границата”, „Албена” и „Приключенията на Гороломов” ще влязат в ръцете на любознателните деца.

Датата за инициативата не е избрана случайно. Трети март за работниците и служителите на „Мини Марица-изток“ ЕАД освен Ден на Освобождението от османско робство е и повод за професионално самочувствие и гордост.
На 3 март 1952 г. е направена първата копка по изграждането на рудник „Трояново-1“, което поставя началото на добива в Източномаришкия въглищен басейн.

Днес находището се разработва от три открити рудника – „Трояново-1”, „Трояново-север” и „Трояново-3” с продуктивна площ около 240 квадратни километра. Повече от 60 години дружеството гарантира енергийната стабилност на страната, като осигурява въглищата за производството на около 35% от електрическата енергия на България.

През 2012 година, когато бе отбелязана 60-годишнината на „Мини Марица-изток” ЕАД, на всички 1700 ученици от училищата в община Раднево бе подарен историческият роман „Време разделно” на Антон Дончев.
#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн