Старозагорският художник Светлозар Недев участва в международна изложба в Истанбул

STZAGORA.NEТ

В изложбата в Истанбул участва и старозагорският художник Светлозар Недев (вдясно)

Художествена изложба под наслов “Без граници” събра в Истанбул художници от пет страни – Светлозар Недев от България, Мюфит Ишлер и Ахмед Йозел от Турция, Александър Белугин от Русия, Лучка Спаровец от Словакия и Светлана Еланцева и Светлана Уилямс от Великобритания. Творби на тези творци са изложени в престижната частна галерия “Бохем” в елитния квартал Нишанташъ.

Куратор на изложбата е Ахмед Йозел, известен турски художник. “Комуникацията е мощен фактор, оформящ нашето съвремие и с голямо значение за развитието на изкуството, тъй като създава възможности на творците чрез техните творби да преодоляват границите – било в пространството, било във времето. И в този смисъл представянето им на изложба като настоящата открива нови хоризонти пред тях” – каза Ахмед Йозел.

Той разказа, че с творбите на старозагореца Светлозар Недев се е запознал по време на пленера в Мъглиж, като бил впечатлен от позитивните емоции в неговите платна.

На откриването на изложбата в галерия “Бохем” в Истанбул дойдоха турски творци и интелекуалци, представители на общността на българите в Истанбул, служители от българското генерално консулство там.

Старозагорецът Светлозар Недев сподели на откриването, че за пръв път излага свои платна в Истанбул. Изложбата ще бъде представена след това в България, Русия, Великобритания и т.н. – така че всички автори да бъдат последователно домакини. В България тя ще може да бъде видяна в галерия “Недев” под липите. В Истанбул бяха изложени седем негови платна. Любимият му стил на изказ е постмодернизмът, а любимият му цикъл картини е свързан с космоса и Земята, разказа Недев, който едновременно е живописец и фотограф.

Галерия “Бохем” в Истанбул е собственост на 38-годишната изкуствоведка Бурджу Еркал Салман. Тя сподели, че е с корени от България по бащина линия. Дядо й заедно със семейството си бяга от България в Турция след Руско-турската война, а дядо й по майчина линия е от бивша Югославия. Бурджу е родена в Истанбул. Тя е трето поколение изселници от Балканите. Голямата й мечта е да изследва родословието на дядо си от България.
#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн