Бизнесмен от Гурково предлага дом и работа на стотици българи от Украйна

STZAGORA.NET

Гурково – изглед от центъра

Кольо Атанасов – изпълнителен директор на “Булметал” АД – Гурково, е изпратил апел до кмета на община Гурково инж. Стоян Бонев, в който заявява възможност ръководената от него фирма да осигури чрез наличната си структура от жилища – апартаменти, къщи и общежития – подслон на около 150 семейства на етнически българи, граждани на Украйна, общо от 400 до 600 души, които търсят спасение от братоубийствената война в страната им.

“Освен това на част от тези хора можем да предложим незабавно назначаване на работа и необходимото препитание” – се казва още в апела.

На свой ред кметът е изпратил запитване за становище по въпроса от страна на централната изпълнителна власт, в лицето на министър-председателя на България Бойко Борисов. В писмото до премиера инж. Стоян Бонев припомня, че преди повече от век и половина 145 души (68 семейства) от Гурково (тогава още с. Хайнето) са потърсили спасение от тежкото османско робство в руските земи. Заселват се в Запорожието и основават с. Радуловка. През лятото на миналата 2014 г. Гурково бе посетен от представители на Запорожкото областно дружество за българска култура – Украйна. Вече са налице случаи на завръщане на етнически българи от Украйна, застрашени от войната там, в стара им родина – България.

“Наличието на жилища в Гурково и други населени места от общината, осигуряващи солидна леглова база, прави възможен предлаганият от изпълнителния директор на “Булметал” АД жест на състрадание и благотворителност към бедстващите ни сънародници в Украйна” – пише до премиера инж. Бонев. Той уточнява, че фирмата произвежда метални опаковки за хранително-вкусовата промишленост и в нея работят над 450 души, предимно млади хора.
#

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн