КонтурГлобал препотвърди своята готовност да сътрудничи с българското правителство

STZAGORA.NET
*
Енергийната компания ContourGlobal, като мажоритарен собственик на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“, 908-мегаватова топлоелектрическа централа на лигнитни въглища в България, има удоволствието да съобщи, че днес чрез подписването на меморандум за разбирателство отново потвърди своята готовност да започне разговори с държавната Национална електрическа компания (НЕК) относно възможни изменения на дългосрочния договор, по силата на който централата продава електроенергия на НЕК.

Позицията на ContourGlobal е, че ако подобно споразумение бъде постигнато, същото няма да наруши икономическите параметри на подписания през 2001 г. договор, който направи възможно инвестирането на 650 милиона евро в пълното обновяване на електроцентралата в периода 2004-2009 г. Така тя бе първата голяма въглищна централа в Югоизточна Европа, която работи в съответствие с европейските изисквания за емисиите.

Основните елементи на каквито и да било промени в споразумението за промяна на договора ще включват като необходимо условие пълното изплащане от страна на НЕК на просрочени дължими суми към „КонтурГлобал Марица Изток 3“. В случай на постигане на съгласие за намаляване на цената за разполагаемост, „КонтурГлобал Марица Изток 3“ трябва да бъде компенсирана по начин, който отговаря на всички законови и регулаторни изисквания.

Енергийната компания ContourGlobal e твърдо убедена, че търговското споразумение, сключено между двете дружества, основа за инвестиция от 650 милиона евро, не нарушава националното законодателство, както и която и да е европейска директива. Следва да се отбележи, че в развитите европейски енергийни пазари дългосрочни механизми, гарантиращи възвращаемост на инвестициите, като плащане за разполагаемост и договор за компенсиране разликите между пазарната и размера на инвестицията, се въвеждат с цел стимулиране на нови инвестиции в производствени мощности, които не могат да бъдат привлечени чрез пазарни механизми.

Тарифният дефицит, свързан с ценообразуването на електроенергията в България, който се изразява най-вече в натрупване на значителни дългове в НЕК, е основен проблем за страната и гражданите й. ContourGlobal е сред най-големите инвеститори в България и като отговорен партньор компанията работи в тясно сътрудничество с правителството в усилията му да се справи с този дефицит. Промените в договора между ContourGlobal и НЕК, когато бъдат постигнати, ще са само малка част от преодоляването на този дефицит. Но онова, което е важно и което ние ще подкрепяме, са по-нататъшните усилия на правителството за предприемане и на останалите мерки за намаляване на дефицита и изправянето на крака на сектора.

За „КонтурГлобал Марица Изток 3“:

“КонтурГлобал Марица Изток 3” е важна част от голямото енергийно семейство на международната компания ContourGlobal, която е независим производител на електроенергия. Освен това централата гарантира енергийната независимост на България, като използва местно гориво и снабдява националния пазар на електроенергия.

В България ContourGlobal е мажоритарен собственик на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3″ – една от четирите топлоелектрически централи в комплекса „Марица-изток”. Тя е първата топлоелектрическа електроцентрала на лигнитни въглища на Балканския полуостров, която работи в пълно съответствие с най-високите европейски стандарти за безопасност и опазване на околната среда. „КонтурГлобал Марица Изток 3” произвежда чиста и надеждна електроенергия на конкурентна цена, като използва местни енергийни ресурси.

За ContourGlobal

ContourGlobal е международна енергийна компания с близо 4000 МВт мощности в експлоатация или в процес на изграждане в 20 държави на четири континента.

Екипът от 1650 служители на компанията управлява, притежава и оперира портфолио от 40 електроцентрали, използващи широка гама от горива и технологии, включително производство на възобновяема енергия на базата на вода, вятър, слънчева енергия и биомаса, както и голям брой конвенционални топлоелектрически централи. В разширения централно- и източноевропейски регион ContourGlobal притежава и експлоатира близо 1220 МВт мощности за производство на електроенергия в Австрия, Италия, България, Украйна, Румъния и Полша, като очаква скоро да прибави към портфолиото си и водноелектрически централи в Армения.
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн