Георги Първанов: АБВ няма да направи компромис за заема

STZAGORA.NET
Неяснотите около разходването на заема от 16 млрд лева са много и това е причината за противопоставянето на ПП АБВ. В предаването „Още от деня“ на БНТ Георги Първанов, президент на Р България (2002-2012) и председател на АБВ заяви, че въпросите без отговор по темата са много – около избора на банките, около коректния прочит на справката от Министерството на финансите и подчерта, че когато става принципно въпрос за рефинансиране на старите държавни дългове, АБВ няма нищо против и едва ли има разумен политик, който би възразил на необходимостта да се покрие този разход, защото обратното означава мораториум с всички последици. Но оттам нататък големият дебат е какво да се прави с очакваните дефицити, каза Първанов и подчерта, че сумата за рефинансиране възлиза на 11 млрд лева, но липсва обосновка за останалите суми.

Той е на мнение, че за тази година дефицитите могат да се покрият с пари от фискалния резерв. „Оттам нататък вече остава една доста по-скромна сума, за която може да се мисли. Но при едно условие – не просто да финансираме някакви абстрактни дефицити. Аз го казах и на министър Горанов, казах го и публично – хайде да видим една инвестиционна стратегия“, посочи Първанов. Той е категоричен, че ако има дефицит, то той трябва да бъде структурен и насочен към икономически растеж. И отново подчерта липсващата яснота за това как ще бъдат харчени парите. Георги Първанов е категоричен, че АБВ няма да направи компромис и да подкрепи проекта за ратификация в този му вид и припомни предложението си проектът да бъде изтеглен и да се направят нови договори в допустими параметри.

Георги Първанов коментира и първите 100 дни на кабинета. Той определи като положителен факта, че бе съставено правителство и отчете успокояване в обществото, встрани от няколкото непремерени действия на кабинета, без които би работил по-добре. Първанов каза, че оценката му е по-скоро добра, но с много забележки. „Коалиционната култура е много важна. Голямата заплаха е да не си свършим работата – да не се случат здравната, пенсионната реформи, да няма икономическа политика, която да ни изтегли напред. Ако нищо няма да влезе в бюджета, ако нищо не се случи в битката с контрабандата, то тогава никакви заеми няма да ни спасят“, коментира лидерът на АБВ.

По повод новозаявеното от руския президент Владимир Путин по темата „Южен поток“ след срещата му с Виктор Орбан в Будапеща – че няма нищо против тръбата да минава и през България, но ако получи одобрението на ЕС, Георги Първанов посочи, че липсва воля за преговори по въпроса. „Много важно е да убедим Европа и Москва този проект да продължи по трасето на „Набуко“. Но не като тръбичка, а като мощната тръба, транзитираща 63 млрд куб. м. газ“, каза Първанов и отново подчерта необходимостта разговорите между Европа и Москва да се водят на езика на дипломацията.
#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн