“Срещи в четвъртък” в РИМ – Стара Загора – с представяне на книгата “Васил Левски по спомени на Васил Караиванов”

STZAGORA.NEТ
На 26 февруари 2015 г. от 17:30 ч. в зала № 33 на Регионален исторически музей – Стара Загора ще се проведат “Срещи в четвъртък”, които този месец са част от програмата ни с инициативи по случай 142-годишнината от гибелта на Васил Левски.

Програмата на “Срещите” включва представяне на книгата „ВАСИЛ ЛЕВСКИ ПО СПОМЕНИ НА ВАСИЛ КАРАИВАНОВ – ПЪРВИ БРАТОВЧЕД НА АПОСТОЛА”. Гост-лектори ще бъдат Стефан Караиванов, внук на Петър Караиванов и Дора Чаушева, директор на Националния музей “Васил Левски” в Карлово.

Васил Караиванов е първи братовчед на Васил Левски. Касиер, а по-късно и председател на революционния комитет в Карлово, пръв съратник на Апостола в родния му град и първи кмет на Карлово след Освобождението. Д-р Петър Караиванов е лекар, ортопед, доцент в Медицинска академия – София. През целия си живот до 1988 г. той записва спомените на баща си Васил Караиванов, пази безценни автентични разкази, спомени и снимки на роднини и близки хора за Васил Левски и неговия род – едно честно и съвестно свидетелство за онова драматично време.

Интересни и непознати факти за първия биограф на апостола Георги Яковлев Киров и първия уредник на музея на Апостола – Никола Славчев, очакваме от Дора Чаушева, директор на Националния музей „Васил Левски” в Карлово.

Входът е свободен.
#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн