Община Стара Загора отбелязва 120 години от залесяването на Аязмото

STZAGORA.NEТ

*

Община Стара Загора организира целогодишна програма за отбелязването на 120 години от залесяването на парк „Митрополит Методий Кусев” (Аязмото), които се навършват на 28 февруари 2015 г. Проявите започват на 24 февруари от 13,30 ч. в ГПЧЕ „Ромен Ролан“, където ще се проведе среща на ландшафтния архитект Тенко Дянков с ученици и чуждестранни гости. На 27 февруари от 11,00 ч. щ е се проведе акция за засаждането на 120 иглолистни фиданки. Фотодокументална изложба и различни инициативи се посвещават на първото залесяване на голия тогава „Ахмак баир”.

Съорганизатори на проявите са Старозагорската Света митрополия, Регионална библиотека „Захарий Княжески“, Регионален исторически музей – Стара Загора, Съюз на ландшафтните архитекти – клон Стара Загора, Камара на архитектите в България – Стара Загора и Туристическо дружество „Сърнена гора“.

Парк Аязмото е разположен по южния склон на Сърнена Средна гора и заема площ от 3200 дка, заети от разнообразни видове широколистни и иглолистни дървета и храсти. Предлага голямо разнообразие от алеи и пътеки, минаващи под тунели от зеленина, нерядко образувани от короните на кипариси и кедри. С изградената преди две години модерна фитнес площадка на открито, тенис корт и площадка за бадминтон, Аязмото е любимо място за отдих и спорт на открито за старозагорци от всички възрасти.

Инициативите, свързани с отбелязването на годишнината от залесяването му, ще продължат през цялата година.

24 февруари /вторник/
13,30 ч., ГПЧЕ „Ромен Ролан“
Среща на ландш. арх. Тенко Дянков и Снежана Маринова с ученици и чуждестранни гости на тема: „120 години от залесяването на Аязмото“

25 февруари /сряда/
11,00ч. , 14,00ч. Регионален исторически музей, зала № 33
„120 години от залесяването на Аязмото“ – срещи с ученици от ПГОХ „Райна Княгиня“, специалност „Екскурзоводско обслужване“, на ландш. арх. Тенко Дянков и Ваня Ценкова, завеждащ отдел „История на българските земи XV-XIX век“ в РИМ- Стара Загора

26 февруари /четвъртък/
11,00 ч., Алея „Стара Стара Загора“ /Парк „Пети октомври“/
„120 години от залесяването на Парк „Митрополит Методий Кусев“ (Аязмото)“ – откриване на фотодокументална изложба

27 февруари /петък/
11,00 ч., Акция за засаждането на 120 фиданки /атласки кедър и аризонски кипарис/. Сборен пункт – паркинга до Зоопарка

28 февруари /събота/
9,00 ч., Храм „Свети Теодор Тирон“ /Парк „Митрополит Методий Кусев“/
Света литургия, отслужена от Негово Високо Преосвещенство Старозагорски митрополит Галактион. На гроба на Митрополита организаторите ще засеят ритуално една фиданка.

…До началото на XIX-ти век на това място се е простирала дъбова гора, но е била изсечена от турския аскер за да се осигури безопасно пребиваване на султанския везир, отседнал в Стара Загора по време на обиколката си из Османската Империя. Ерозионните процеси измиват почвата и превръщат мястото в гол скалист и безводен хълм.Към края на XIX-ти век митрополит Методий Кусев се заема с нелеката задача да възроди това място.

От самото начало идеята за уреждането на градски парк е приета скептично от старозагорци. Ентусиазираният Методий Кусев среща редица пречки в осъществяване на идеята си да превърне голия баир над града в модерен парк. Той започва да изпраща писма до православни манастири и църковни общности в различни краища на света с молба за изпращането на семена на най-различни дървесни видове. Лично надзирава каруците с фиданки, някои от които пристигат от Бяло море и Мраморно море, а някои от засадените от него дървета са живи и до днес. Скоро обаче на владиката се налага да се изправи срещу гнева на хората, които осъзнават, че това ще доведе до загубване на пасищата на животните си. Повечето жители тогава считат, че залесяването и уреждането на такова безполезно пространство е безумие и далеч по-важна е пашата за добитъка им. С доста убеждения и молби Методий Кусев успява да извърши делото на живота си. Има предания, че дядо владика се е крил през нощта с шишане и джепане в Аязмото, за да го пази от нощните паши на козите и овцете. В крайна сметка митрополитът успява да създаде невероятно красив и богат на растителни видове лесопарк и го превръща в една от гордостите на града.

След Освобождението военните от града решават да изпробват новозакупените оръдия в парка и да проведат военни учения в района му. Гражданите на Стара Загора, които само допреди няколко години се обявяват против парка, сега се организират в негова защита. Те влизат в парка и отказват да го напуснат, създавайки по този начин жива преграда за безумните учения на военните.

Цар Фердинанд I при едно от посещенията си в града изключително много харесва мястото. Той настоява там да бъде изградена царска резиденция. Отново след бурни протести на цялата градска общественост (местните власти, интелектуалци и обикновени граждани) решението за построяването на резиденция в парка бива осуетено.

През 1996 година е открит меден барелеф паметник на Старозагорския епископ и възрожденец в знак на благодарност към заслугите му. До параклиса „Свети Теодор Тирон“, застроен на мястото на древно езическо светилище се намира гробът му с огромна мраморна плоча.
#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн