Кметът на Стара Загора Живко Тодоров: Нека не делим любовта си към Левски, името му трябва да ни обединява

STZAGORA.NEТ


Нека не делим любовта си към Левски. Името на Апостола трябва да ни обединява, то е чисто и неопетнено и трябва да остане такова, призова днес кметът на Стара Загора Живко Тодоров, в словото си пред паметника на Апостола на българската свобода по повод 142 години от гибелта му.

Стотици старозагорци сведоха чела пред паметта на Васил Левски и обкичиха паметника му с венци и цветя. Общоградският ритуал, организиран от Община Стара Загора, започна със заупокойна Света литургия в памет на йеродякон Игнатий, отслужен от храмовото свещеничество на катедрален храм „Св. Димитър”. Стихове, посветени на героя, изпълни актьорът Ивелин Керанов, с поетичен рецитал се включиха ученици от СОУ „Васил Левски”.

„Въпреки че са изминали 142 години, не сме се научили какво Левски ни предава. Днес виждаме в медиите един безсмислен дебат, кой е и какво е искал да предаде на своя народ. Левски не разединява, Левски обединява. Той не бори поробителя с европейските ценности, той ги създава.Левски е висш идеал – образ, който показва, че човек трябва да се стреми към идеала и да се бори за свободата си. Живял е и днес също е жив в духовния свят. Безсмъртен образ, който всеки носи в себе си. Нека не делим любовта си към него. Нека да предаваме на бъдещите поколения, че само от нашите задружни усилия зависи да се съизмерваме с другите народи“, каза още в словото си Живко Тодоров.

В ритуала участваха още представители на местната и държавната власт, представителна рота на Втора механизирана бригада, знаменна група, военен духов оркестър и членове на клуб „Традиция“. Венци и цветя бяха поднесени от името на Община Стара Загора, старозагорския военен гарнизон, Общински съвет, областния управител, СОУ „В.Левски“, обществени и патриотични организации, много граждани.

#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн