В Стара Загора бе учредено сдружение за построяване на паметник на кан Тервел

STZAGORA.NEТ

Сдружение за издигане на паметник на кан Тервел в Стара Загора се учреди в областния град. За председател на Управителния съвет на сдружението единодушно беше избран историкът проф. Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, а за почетен председател – кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

В сдружението участват още: Петко Колев, председател на общобългарска фондация „Тангра-ТанНакРа“, Илиян Попов, председател на СД на София Ауто и старозагорците Венелин Каравичев, инициатор на проекта, Олег Стоилов, Евгений Спиров, Любомир Митев, проф. Цанко Яблански, Таньо Танев, д-р Живко Войников, Иво Маринов, Виктория Грозева и Мартин Бойчев. Сдружението е отворено за нови членове, които могат да помогнат за реализация на идеята.

Идеята за паметник на Свети Тервел Теоктист – цар Български, е от пет години. Тогава общинският съветник Венелин Каравичев внася предложението в Общинския съвет и то е прието единодушно. Отредено е и място за монумента – непосредствено до Съдебната палата. Впоследствие архитекти и скулптори се произнасят, че мястото е неподходящо за поставяне на внушителна по мащабите си фигура на велика личност като Тервел.

Участниците в сдружението ще настояват за ново място за издигане на паметник на големия български държавник и първи европеец кан Тервел, съответстващо на неговото величие.

Кметът Живко Тодоров също подкрепя проекта. Той получи в дар от проф. Божидар Димитров картина с лика на кан Тервел.

Амбициите на инициаторите на проекта е той да се превърне в национална кауза, чиято реализация да повдигне националното самочувствие, да помогне за обединението на българите в страната и зад граница и да съдейства за патриотичното възпитание на подрастващото поколение. Също така това да бъде повод Европа и светът да обърнат внимание на България и да отдадат заслужена почит на Спасителя на Европа.

Предстои да бъде обявен конкурс за идеен проект за изработването на монумента. Той трябва бъде готов най-късно до 2017 г., когато ще се чества 1300-годишнината от началото на битката при Константинопол срещу арабите.

На 20 септември 2014 г. на античната улица в Стара Загора бе направена историческа възстановка „Тервел в областта Загора”, която възкреси бойни сцени между българи и ромеи, посрещането на Тервел в Берое, както и провъзгласяването му за кесар от византийския двор.

Кан Тервел има особена историческа роля за Стара Загора. Той успява да извоюва присъединяването на областта Загора в пределите на България. През 708 г. Тервел получава Загора като дар от византийския император Юстиниан II заради помощта, която му оказва да прогони свалилите го от власт узурпатори и да си възвърне отново короната.

Кан Тервел е обявен за спасител на Европа и канонизиран от западната църква за светец под името Свети крал Тривелий. Това признание се дължи на дейното му участие във войната срещу арабите от 717-718 година, когато спира арабското нашествие на портите на днешна Европа. Хиляда години по-късно делото му служи за пример в „История славянобългарская” на Патриарх Евтимий. Ликът му е изографисан в църквите на Троянския и Преображенския манастир, в самоковски и пернишки църкви.
#vvv

социални мрежи

1 коментар on “В Стара Загора бе учредено сдружение за построяване на паметник на кан Тервел”

  • драго wrote on 19 февруари, 2015, 15:46

    НА КРЪГОВОТО НА СТАДИОН-БЕРОЕ е най подходящо вижда се отдалеч


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн