Ева Паунова: Единният цифров пазар в ЕС ще вдигне брутния продукт на континента с 260 милиарда евро годишно

STZAGORA.NEТ

*
200 дни след началото на работата на Европейския парламент на първо посещение в Стара Загора е евродепутатът от ГЕРБ и Европейската народна партия Ева Паунова. След като вчера тя участва в дискусия с представители на младежки организации от Стара Загора на тема ценностите и политиките на ЕС, образователните реформи, подготовката на качествени кадри за пазара на труда, интеграцията и мотивацията на младите хора, днес програмата й продължи с публична лекция в Тракийския университет за това, какво получаваме от Европа, както и с кръгла маса за младежката безработица и начините за справяне с нея.

За участие в кръглата маса в конферентната зала на хотел “Верея” дойдоха зам.-министърът на младежта и спорта Калин Каменов, експерти от Главна дирекция „Европейски фондове, международни програми и проекти“ към Министерството на труда и социалната политика, представители на бизнеса, Кариерния център за развитие към Тракийския университет, Бюрото по труда, младежки неправителствени организации от региона и др.

Преди това Ева Паунова се срещна с представители на медиите в Стара Загора. Пред тях тя разказа за основните задачи, по които работи в Европарламента:

“Както знаете, по време на предизборната кампания се съсредоточих върху три приоритета: образование, дигитални технологии, малки и средни предприятия. Трите са взаимно свързани. Ако искаме да имаме качествени, подготвени кадри, които да влезнат в икономиката, да могат да създават свои собствени компании или да участват активно в гръбнака на икономиката – малките и средните компании, имаме нужда от тях. Имаме нужда от повече инвестиции в образованието, то да бъде по-достъпно и по-качествено. Днес индустриите се развиват най-бързо в технологическата сфера и там цели и Европа да вложи най-много енергия и усилия. Предвижда се, че със създаването на единен дигитален пазар брутният вътрешен продукт на Европа може да се увеличи с 260 милиарда евро годишно. Затова и усилията са насочени в тази посока. Това е една тема, в която аз вече съм много разпознаваема в Брюксел – както от колегите си евродепутати, така и от еврокомисарите, от зам.-председателя на Европейската комисия Андрус Ансип (от Естония) и комисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, който също отговаря за дигиталните технологии и Интернет.”

По темата за дигиталните технологии досега в Брюксел са проведени няколко големи срещи, на които Ева Паунова е била основен говорител.

“В момента можем да се движим свободно в Европейския съюз, можем да обменяме стоки свободно в Европейския съюз. Но дигиталният пазар във всяка една държава е регулиран по различен начин. Това създава големи спънки за бизнеса. Целта на ЕС е да уеднаквим правилата за всичките 28 страни-членки, за да може бизнесът да се справя по-лесно. Това включва електронната търговия. Много са малко българските компании, които търгуват извън нашата страна. Чрез електронното пространство това може да се улесни, тъй като този пазар в момента не е регулиран” – даде пример евродепутатът.

Тя допълни, че в България има добър безжичен интернет на глава от населението, което ни дава предимство пред други европейски държави. Имаме много добри IT специалисти, но нуждите на бизнеса са още по-големи. Често се налага технологични компании у нас да внасят специалисти от страни извън ЕС. Въпросът за дигитализацията кореспондира и с налагането на качествено образование, с въвеждането на дуалното обучение, за да се създават кадри, нужни на бизнеса. 

Ева Паунова съобщи и това, че е избрана за един от председателите на голямата Интергрупа по младежки политики в Европейския парламент – една от най-влиятелните в Европарламента, с над 150 евродепутати от всички партии и всички държави-членки на Европейския съюз. Паунова е и един от основателите на новосъздадената Интергрупата по дигитални технологии. Тя е и заместник-председател на най-голямата паневропейска организация, която съвместява всички неправителствени организации в Стария континент, както и единствен български представител в Комисията по икономически и парични въпроси.

“Както знаете, България даде заявка през последния месец, че има желание да се присъедини в дългосрочен план в Еврозоната. В тази комисия ще се решава и ще има доклад, ако България предприеме правилните стъпки, това ще бъде комисията, в която членството на България в Еврозоната ще мине на дневен ред. Също така от миналата седмица има новосъздадена временна комисия за данъчните практики. Имаше голям скандал за данъчните практики в ЕС и поради тази причина бе създадена тази комисия, която да ги изследва в различните държави-членки. Аз също съм неин член, доколкото знам, друг български представител няма в тази комисия. Тя се очаква да добие голяма популярност точно заради проблемите, които възникнаха” – обясни Ева Паунова.

Тя съобщи още, че в началото на тази седмица във Велико Търново е открит вторият й евроинформационен офис след този в Стара Загора (който се намира в клуба на партия ГЕРБ на адрес “Митрополит Методий Кусев” № 5 и е отворен за граждани всеки делничен ден от 9:00 до 18:00 часа). Предстои откриването и на трети офис – в Хасково. “Така че, докато съм в България, най-често ще се движа по оста Велико Търново – Стара Загора – Хасково” – информира в заключение Ева Паунова.
#

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн