Язовир “Колена” е прекалено пълен, наложително е нивото му да бъде намалено преди пролетните дъждове

STZAGORA.NET


Междуведомствена комисия, назначена със заповед на областния управител в Стара Загора Георги Ранов, проверява тези дни техническото и експлоатационното състояние на 27 язовира в региона, които са потенциално опасни и с неизяснена собственост. Това става по списък, изготвен от Министерството на околната среда и водите. Първи по ред на проверките тази сутрин бе близкият до областния град язовир “Колена”. Той е не само сред атрактивните дестинации за старозагорци заради заведенията и плувния басейн край него, но и един от важните водни обекти в общината и региона, чието състояние често привлича към себе си общественото внимание.

Какво показа проверката?

В края на 90-тте години синдикът, ръководил ликвидацията на Химкомбината край Стара Загора, разрешава продажбата на водоема, обезпечаващ азотно-торовия завод със задължителния резервен обем вода, на частен инвеститор. Обектът, известен като “язовир Колена”, е закупен от старозагорската фирма “Пещостроене и изолации-МВ” ЕООД. Оттогава брегът на язовира малко по малко става забранена зона за старозагорци, с изключение на няколкото заведения край пътя за село Люляк. Много сигнали от граждани, свързани с язовира, постъпват в институциите най-вече по време на дъждовните сезони. Те са свързани с въпроси относно сигурността на язовирната стена и със страхове, че в случай на авария водите на язовира могат да пометат разположеното на километър под него едноименно село Колена.


Инспекцията днес бе извършена в присъствието на областния управител Георги Ранов и заместника му Маноил Манев, председател на Междуведомствената комисия, включваща експерти от Басейнова дирекция – Пловдив и от Областната администрация, представители на Община Стара Загора, на Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”, „Напоителни системи” ЕАД и на предприятие ”Язовири и каскади”.

Във фокуса на проверката беше техническата документация, документацията за собственост, както и състоянието на язовирната стена, преливника и основния изпускател.

“Много важно е в Областната управа да имаме ясна и точна представа за всичко, с което ни предстои да се сблъскваме в работата си. Затова целта на всички комисии, които назначаваме и им поставяме задачи, е да ни информират за истините. Днес сме тук затова. На всички ни е ясно, че този язовир е един от тези, от които общественото мнение много се интересува, затова поканихме медиите да проследят проверката и да е ясно, че се прави както трябва. И г-н Ранов, и аз ще държим всичките направени предписания да бъдат изпълнени и ще прилагаме всякакви възможни санкции, за да принудим всички собственици да сторят необходимото” – заяви непосредствено след инспекцията зам.-областният управител Маноил Манев.

Язовир “Колена” е почти изцяло пълен – до ниво около 70 см под преливния ръб. Въздушният откос – стената на язовира откъм сухата страна, е обрасъл с храстовидна и дървесна растителност, което ще бъде отразено в протокола като препоръка за почистване – съобщи Ангел Гюрджийски от звено “Отбранително-мобилизационна подготовка и управление при кризи” към Областната администрация. Този факт създава предпоставка да не може да се прецени един от факторите за изправност на стената – филтрацията (пропускането) на вода. Въпреки че стената не може да се обходим по цялата дължина, състоянието й е оценено като нормално. Водният откос е заскален. Частично е обрасъл с храстовидна растителност. Съществува обаче и изискване за почистване на речното корито след язовирната стена в участък от 500 метра след основния изпускател, което ще бъде предписано.

Ще бъде проверен и аварийният план на язовира дали е в съответствие с нормативните документи – чл. 138 от Закона за защита при бедствия. Той ще бъде изискан за проверка и актуализиране. Собственикът не е представил въпросния авариен план, но е уверил, че такъв съществува. Комисията установи и твърде високо ниво на водата в язовирната чаша. Вследствие на това ще изиска допълнителното му намаляване, с цел създаване на по-голям свободен обем, който да поеме пролетните води от водосбора и да не се стигне до отток на водата през преливника.

Констатирано е, че основният изпускател на язовира е изправен и работи, обясни Велик Богданов от “Напоителни системи”. А заместник-областният управител Маноил Манев обобщи: “Оттук насетне разчитаме на собственика добросъвестно да изпълни предписанията. Ако не ги изпълни, има си ред по закона, по който ще го санкционираме. Това е 100%. Няма значение нищо останало.”

Собственикът на язовир “Колена” ще бъде задължен и да премахне металните колове, поставени за разпъването на тях на мрежа, която да препятства загубата на риба от язовира през преливника. Тази мрежа обаче задържа клони и затруднява оттичането при високо ниво на водата.

Направените предписания трябва да бъдат изпълнени а констатираните недостатъци – отстранени в двуседмичен срок.
#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн