Почина почетният гражданин на Стара Загора Росица Баталова

STZAGORA.NET
На 19.01.2015 г. на 84-годишна възраст почина почетният гражданин на Стара Загора маестра Росица Баталова, дългогодишен диригент на Националния музикален театър „Стефан Македонски”.

Тя е родена на 3 септември 1930 година в Стара Загора, в семейството на Георги и Ничка Баталови, които са сред съоснователите и солистите на първата извънстолична опера – Държавна опера Стара Загора. Семейството и музиката определят нейна съдба.

Десетки постановки на оперети и мюзикъли са оживявали под нейната диригентска палка – “Веселата вдовица”, “Хубавата Елена”, “Орфей в Ада”, “Прилепът”, “Графиня Марица”, мюзикълите “Лека нощ, Бетина”, “Андалусия”, балета “Щраусиана”. Прочутата творба на Калман “Царицата на чардаша” е дирижирана от нея в много български театри, в прочутия виенски Раймунд театър и по цял свят.

Незабравими остават в годините стотиците концерти на създадения от нея Дамски камерен оркестър “София”. Нейната гореща емоция се пренася на страниците на книгите „Автобиографични разкази”, „Спомени за хора и събития”, „Размисли и спомени за диригентското изкуство”.

Носителка е на високото отличие “Златна лира” на Съюза на музикалните и танцови дейци.

Поклонението ще бъде на 23.01.2015 г. от 9.00 до 10.00 ч. в Националния музикален театър „Стефан Македонски”.
Кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров изпраща съболезнователен адрес и траурен венец.
#

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн