Подкопаване на дигата е причинило наводнението в с.Нова махала

STZAGORA.NEТ

Човешка намеса е станала причина пробива на дигата и наводнението на с.Нова махала, община Николаево, съобщи днес областният управител в Стара Загора Георги Ранов. Той е сезирал за това окръжния прокурор. Данните сочат, че дигата е подкопана поради изземане на инертни материали от нея (пясък) за частни нужди. Това е позволило придошлата вода да я скъса. В селото и общината се е знаело за това, че дигата е компрометирана, но никой не е сигнализирал – каза областният управител и призова в такива ситуации всеки да си носи отговорността пред закона.

Относно възстановяването на щетите зам.-областният управител Маноил Манев припомни следното: “Законът за бедствията и авариите е категоричен, че първото нещо, което се прави, са преписките на общините – т.е. изработването на преписката до Междуведомствената комисия по бедствия и аварии за финансиране и започването на строителството е задължение на съответната община. Финансирането идва от две посоки: едната е от Междуведомствената комисия, другата е от бюджета за бедствия и аварии на самите общини, който за съжаление много от тях през последните години са “забравили” да поддържат. Така че е рано да се говори за начало на възстановителни дейности, докато общините не изготвят своите документации със съответните проекти и разчети.”

След импровизирания брифинг областният управител Георги Ранов и двамата му заместници – Мариана Кръстева и Маноил Манев, бяха поздравени от малки коледарчета от СОУ “Максим Горки”. Те използваха възможността да отправят предколедни поздравления към жителите на Старозагорска област.

“Изпращаме 2014 г. със смесени чувства. В нея бяхме свидетели и на хубави неща, и на лоши. Но преди всичко трябва да гледаме оптимистично и да вярваме, че следващата 2015 г. ще бъде много по-добра. Пожелавам на всички жители на Старозагорска област много здраве, много късмет и повече усмивки и вяра помежду ни. Няма още и месец, откакто аз и моите заместници встъпихме в длъжност, но можем да обещаем, че ще бъдем изцяло отдадени в работата, на която сме назначени, в интерес на хората от региона” – заяви Георги Ранов.
#

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн