Регионалната система за управление на отпадъците в Стара Загора ще бъде завършена в срок, увериха изпълнителите екоминистър Ивелина Василева

STZAGORA.NEТ

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева посети в неделния ден Стара Загора. Придружена от кмета на общината Живко Тодоров и неговите заместници Йордан Николов и Янчо Калоянов, областния управител Георги Ранов и заместникът му Маноил Манев, тя се запозна на място с хода на строителните работи по изграждане на Регионалното депо за битови отпадъци край село Ракитница, с успешно приключилия Воден проект на Стара Загора и с работата на финансирания от Екоминистерството Спасителен център за диви животни на “Зелени Балкани”.

На терена край Ракитница ръководителят на обекта обясни на министър Василева, че клетката, в която ще се събират отпадъците, е с площ 46 декара. Под нея ще има дренажна система и защитно фолио. Приемното отделение с кантари на входа и изхода ще бъде в началото на района, а в десния край – съоръженита за сепариране и компостиране.

Инфраструктура за регионалното депо ще включва нов асфалтов път до него, административни сгради, вътрешни пътища, отводнителни канавки, тръбопровод за питейна вода, колектор с диаметър 400 милиметра за отвеждане на инфилтрата, мивка за миене на товарните коли и ограда на цялото депо.

Заради обилните валежи през последните седмици и силно подгизналата почва в момента земните работи по депото се водят само в по-високата му част на ската, където е малко по-сухо. Горният хумусен почвен слой там се събира и складира на отделно място.

Все още строителството не е тръгнало с пълна сила, необходимо е допълнително насищане на обекта с механизация за справяне с 200-те хиляди кубика насипи. Но четирите фирми в консорциума “Иринополис”, който спечели обществената поръчка за изпълнител, притежават много строителни машини и това няма да бъде проблем за тях. Обектът не е сложен, техника има достатъчно. Създаден е график за работа, одобрен от надзорната фирма. Нещата ще тръгнат след решаване на въпроса с финансирането. Засега строителите още не получили очаквания аванс, но проблемът с банковата гаранция, който го е забавил, вече е отстранен. Направена е и заявка за доставяне на машините за сепариране и компостиране.

Срокът за изграждане на Регионалното депо край Ракитница бе удължен с няколко месеца и е до края на 2015 година.

В рамките на цялата страна в изпълнение в момента са 21 проекта за депа за отпадъци на стойност 830 милиона лева. Почти по всички от тях има забавяне, натрупано от продължителни обжалвания. След като от страна на съда вече има зелена светлина за Регионалното депо, Екоминистерството е създало необходимата организация за подпомагане на общините и за своевременно извършване на разплащанията – в рамките на 2-3 дни след подаването на документацията.

Проектът за изграждането на Регионалната система за отпадъци е на стойност 52 017 747 лв., от които европейско съфинансиране – 42 004 330 лв., национално съфинансиране 7 412 528 лв., участието на Община Стара е в размер на близо 3,5 млн. лв. По време на експлоатационния си период, който е 23 години – от 2014 г. до 2036 г., системата ще обслужва над 366 хил. души от 11-те общини в Старозагорска област, плюс община Твърдица от Сливенска област. По време на строителството новите работни места са 120, а по време на експлоатацията й те ще бъдат 64.

Общо 21 Регионални системи за отпадъци се изграждат в страната в момента с финансиране по ОПРР на обща стойност 830 млн. лв., като за новия програмен период са предвидени 524 млн. лв. за довършването им, съобщи още екоминистърът.

След регионалната система за управление на отпадъците, министър Василева посети мястото, където е изграден главният колектор в централната градска част на Стара Загора и кв. АПК, където се изгради канализация, включени в изпълнението на „Интегрирания воден проект “, също финансиран със средства от Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.“. Чрез реализирането на проекта се подобряват жизнената среда на територията на града и здравето на населението, посредством въвеждане на екологосъобразно пречистване и заустване на битовите отпадъчни води.

Министър Василева посети и единствения у нас и най-голям на Балканите Спасителен център за диви животни, през който тази година са преминали 1300 животни, а 250 са постоянно пребиваващите. След като по различни причини те са получили травми и наранявания, са настанени за отглеждане в центъра, тъй като не биха оцелели в природата. Тази година е отделена най-голяма сума в сравнение с предишните – 253 000 лв., за подпомагане дейността на центъра, които ще бъдат отпуснати от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС), съобщи екоминистърът.

Спасителният център за диви животни е специализирано звено от дейността на “Зелени Балкани”, свързано с рехабилитация, размножаване и връщане в природата на редки и застрашени диви животни. Центърът е създаден в периода 1990–1994 г. от “Зелени Балкани” като Център за редки и застрашени видове, с идеята да се приемат бедстващи диви животни от цялата страна. По-късно е обявен и официално за спасителен център със заповед на министъра на околната среда и водите.

Центърът развива активна и образователна дейност с природозащитна насоченост и изпълнява програми за реинтродукция и подпомагане популациите на редки и застрашени видове птици. От 2009 г. насам през него са преминали 6500 животни.
#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн