Емил Христов: Община Стара Загора трябва да нарасне до 200 хиляди жители, за да се развива бързо и стабилно

STZAGORA.NET

555 решения е взел по време на своите заседания през отиващата си 2014 година Общинският съвет в Стара Загора, отчете днес пред медиите неговият председател Емил Христов на традиционната си предколедна среща с представители на четвъртата власт. “Тези решения отразяват вижданията ни за развитието на града и общината. Далеч сме от мисълта, че сме направили блестящи неща, но живеем с надеждата, че ще получим добра оценка за усилията си, за подкрепата на кмета г-н Тодоров и на неговите предложения. Работихме пред очите на всички. Търсехме повече допирните точки, отколкото различията. Бихме искали през следващата година да се доближим още повече до очакванията на гражданите на Стара Загора” – каза той.

*
2014-та беше трудна година, отчете Емил Христов и сподели, че председателският съвет в местния парламент се безпокои от това, че Стара Загора прекалено много залага на използването на европейски фондове, а те започват да намаляват.

“Ние трябва да осигурим това развитие на града, с тези темпове, които имаме в момента. Това е работа единствено на бизнеса. Той пое риска за разширяване на производството и гражданите оценяват това. Общината прави максимално възможното според силите си, осигурявайки инфраструктура и условия на живот. Но създаването на нови работни места в Стара Загора е нещо изключително важно. Затова през следващите години трябва да обърнем внимание точно в тази посока. И то на създаването на нови работни места, които генерират продукт, който се търси на всички пазари. Ние в Стара Загора трябва да имаме марки, които са наши типични, които са известни и търсени и които струват скъпо. Натам трябва да се ориентираме” – допълни Емил Христов.

“Не е ли малък нашият град? – попита риторично той. – Ако искаме действително едно голямо и бързо развитие, ако искаме място сред най-големите в България, тези 160 хиляди жители на нашата община не са ни достатъчни. Ние си даваме сметка, че колкото по-голям е градът, толкова по-големи са възможностите за бизнес. Различни са направленията, по които можем да работим, за да нарасне Стара Загора. Тепърва ще разговаряме с ръководството на Общината, защото създаването на работни места е свързано и с привличането на квалифицирана работна ръка. Въпросът е – откъде, доколко и как. Градът ни има възможност да продължи да расте и без особени усилия в близките години можем да достигнем 200 хиляди. Това е пътят, по който трябва да се движи Стара Загора, ако иска да не загуби темповете си на развитие и първенството си. Много бих се радвал, ако намерим разбиране и ако се родят идеи – всичко, което може да доведе до развитието на града, е добре дошло за Стара Загора. Подкрепата на бизнеса във всички възможни направления е това нещо, от което ние имаме нужда и като управляващи в момента” – разви позицията си председателят на Общинския съвет.

Емил Христов благодари на общинските съветници и на ръководителите на групи за усилията им през годината. Политика на Общината не е дело на една партия. Тя се провежда съгласувано, с подкрепата на всички партии или поне на по-голямата част от тях, припомни той и съобщи, че има постигната договорка с общинския председател на БСП Валентина Бонева за среща с групата на БСП като основна опозиционна политическа сила в началото на 2015 г. “Ако не консенсус, то поне разбиране по основните политики на Общината трябва да има – каза Христов. – Вярно е, че с новата година навлизаме в предизборен период за Местните избори и че оттук нататък ще има доста повече партийност, изразявана навсякъде и във всичко. Но вече разговаряме с ръководителите на групи в Общинския съвет, като целта е да продължим да работим по такъв начин, че да не изостряме политическите противоречия. Защото изострянето им в ОбС се пренася навсякъде, включително и в обществото. Ако успеем до изборите да бъдем такива, каквито бяхме досега в най-общи линии, мисля, че ще имаме успешен мандат. Нормално е да имаме различия, но не би било нормално да преминем границите, които сами си начертахме в началото на мандата.”
#

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн