Стара Загора очаква израелски туристи и обмен на студенти с Израел

STZAGORA.NET

Израелски туристи започват да идват в Стара Загора. Те могат да посещават интересните обекти в града и да отсядат в СПА-хотелите на Старозагорските минерални бани, които са предпочитани от тях. Това сподели по време на срещата си с кмета на Стара Загора Живко Тодоров посланикът на Израел у нас Н. Пр. Шаул Камиса Раз.

По думите му, през 2015 г. е необходима кампания, която да привлече повече гости в региона. Очаква се през март да стартираме програма, в която главните акценти да бъдат селско стопанство, туризъм, здравеопазване, енергоспестяващи технологии, дигитализиране на образователната система и др., каза още дипломатът. “Освен това можем да промотираме знания в сферата на оценка на рисковете, сигурността и опазването на важните енергийни обекти на територията на региона” – каза посланик Раз.

По думите му, когато политическата обстановка е стабилна и в България има по-голяма сигурност, тук ще идват много повече израелски предприемачи, ще има повече инвестиции в туризма, икономиката и селското стопанство.

Присъстващите на срещата изпълнителни директори на Мол “Галерия” и “Панхим” ООД – Дани Беркович и Джери Шлайдер, споделиха, че планират да разширяват дейността си и да отварят нови работни места. Джери Шлайдер сподели, че днес имат много по-голямо желание да се включат активно в живота на общността и да допринасят за развитието на града, както и да помагат на деца в нужда, за образование и други социални дейности. Според Дани Беркович, сега тук идват за бизнес много повече фирми, отколкото преди 4 години. “Нямаме оплаквания, искаме да сме част от този град” – увери той.

Н. Пр. Шаул Камиса Раз съобщи още, че са провели срещи в Тракийския университет с цел осъществяване на контакти с израелски висши учебни заведения, за осъществяване на образователен обмен и размяна на студенти. “Отличен е екипът, който ръководи града, готови сме да помагаме при нужда” – увери той.

“Градът ви е пример за междуетнически отношения, за това как едно зряло общество се справя с тях в сложна обстановка – каза по време на срещата председателят на Организация на евреите в България “Шалом” Максим Бенвенисти.  - Ще споделя това на 26 януари 2015 г. на заседание на Борда на европейския еврейски конгрес в Прага, в присъствието на ръководителите на повечето европейски страни.”

“В рамките на прокламираната от Община Стара Загора етническа толерантност, предоставихме сграда на Културно-информационен център „Етносвят България”, което дава възможност на различните етноси и групи да развиват културна дейност  -  каза кметът Живко Тодоров. – Успяваме да запазим финансова стабилност, да развиваме града и да привличаме инвестиции” – увери той.

Гостите изразиха интерес да се включат в третото издание на филмовия фестивал „Златната липа“, което ще се проведе през м.май 2015 г. в Стара Загора.

В срещата участваха още почетният консул на Държавата Израел Орлин Мандов, председателят на Общинския съвет Емил Христов, зам.-кметовете Йордан Николов и Янчо Калоянов.

По-късно Живко Тодоров се включи в запалването на третата свещ за еврейския празник „Ханука” в Стара Загора (подробности – тук >>).

Още по темата:

* Европейският еврейски съвет ще посочи Стара Загора като пример за община с добри междуетнически отношения
#gerb

социални бутони


echo
Copyright © 2022 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн