Ивайло Калфин: Цялостна концепция за пенсионна реформа ще бъде готова до края на март догодина

STZAGORA.NET
С мерките, заложени в идеята на ГЕРБ за радикална пенсионна реформа, не става въпрос за спасяване на НОИ. Това коментира вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин в предаването „Лице в лице“ по bTV. Той обясни, че дори при хипотеза всички пари от частните фондове да се прехвърлят в осигурителния институт, то това покрива разходите само за година. Калфин коментира, че подобни резки промени водят до внушение за нестабилност у гражданите, независимо, че в тях може и да има логика.

Ивайло Калфин изрази принципно съгласие с готвените реформи в пенсионната система. Той обаче е категоричен, че налице са неспазени процедури по прокарването на предложенията. „Колегите от АБВ бяха недоволни от пренебрегването на процедурите, както и от тона на финансовия министър Владислав Горанов”, каза социалният министър. Той е категоричен, че преди предложението на ГЕРБ да влезе в пленарната зала, трябва да бъде подложени на дебати и с работодателите, членове на НСТС.

Калфин обясни и практическия резултат от готвените промени с системата на пенсионните фондове. Той каза, че натискът, който ще бъде оказан върху частните пенсионни фондове, ще направи дейността им по-прозрачна. „Оттук нататък те трябва да убеждават, че са добра форма на инвестиция – нещо, което те към момента нямаха особено задължение да правят“, посочи вицепремиерът.

Цялостна концепция за пенсионната реформа ще бъде готова до края на март догодина. Именно и това цели решението за замразяване на реформата в момента – едновременното провеждане на свързани помежду си мерки, вместо прилагането им „на парче”, каза още Ивайло Калфин.

Що се отнася до степента на трудност при работата в коалиция, Ивайло Калфин обясни, че по много от темите възгледите са различни. Като ярък пример той посочи декларацията на Патриотичния фронт, прочетена от парламентарната трибуна и отнесена към един определен етнос. „Абсолютно разграничавам себе си и АБВ от изявленията на г-н Валери Симеонов вчера в парламента. Това е абсолютно недопустимо“, заяви Ивайло Калфин.
#

сподели бутон


echo
Copyright © 2023 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн