Кметът Живко Тодоров за свършеното през 2014 г.: Няма друга община в толкова добро състояние като Стара Загора

STZAGORA.NEТ


През оставащите 9-10 месеца до края на мандата Община Стара Загора ще продължи да работи много активно по реализиране на всички започнати проекти, както и по инициирането на нови, които да се довършват в следващия мандат. Въпреки тежката обстановка в държавата с много сривове във всички посоки – и във финансовата система, и в бюджета, и в неизпълнението на много държавни ангажименти към общините – за старозагорската община 2014-та беше много успешна година с преизпълнен бюджет – съобщи днес кметът Живко Тодоров на традиционната си предколедна среща с медиите, заедно със своите заместници Иванка Сотирова, Йордан Николов, Янчо Калоянов и председателя на Общинския съвет Емил Христов. Те проведоха неформален и открит разговор по свързаните с града въпроси.

“Не направихме като други общини, отнесохме се с грижа към нашия град – продължи градоначалникът. – Виждате, в Пловдив например взеха огромни заеми за асфалтиране. Какъв е ефектът от асфалтирането освен предизборен, с 30-40 милиона лева дългове, които трябва да се плащат от следващите кметове? По същия начин е в много други общини. Ние не направихме така. За целия мандат единственият ангажимен, който поехме, е по Фонд “Козлодуй” – имахме 50% съфинансиране, което е като дългосрочен кредит, който вече почти половината сме го изплатили. За пазара е другият. Като това са проекти, които се възвръщат после във времето – в смисъл, че се пестят разходи или се осигуряват нови приходи, какъвто е случаят с пазара. Това е една инвестиция, която си връща после парите. С басейна, за който ще кандидатстваме по JESSICA, е по същия начин. Но не сме взели заеми, за да асфалтираме и правим показни акции, само за да вървим и ние по популистична вълна и после да оставим на другите кметове да връщат пари. Напротив – върнахме всички заеми, които имахме до момента и през следващата година вече Общината си изчиства напълно задълженията. Няма друга такава община, която да се намира в толкова добро състояние – от гледна точка на съпоставка с другите. Винаги има искания и ангажименти, които трябва да се поемат, но сме се старали те да се случват с външно финансиране, а не със заеми и с поемане на дълг.

Затова смятам, че чисто финансово се справихме добре. Още повече, виждате, че Standard & Poor’s пак намалява кредитния рейтинг на държавата, а на Община Стара Загора беше повишен два пъти през този мандат. Което е хубаво.

Имаме през следващата година да довършим много неща. Велоалеите например. За тях се изписа и се изговори много. Повечето, явно, от гражданите не разбират, че те не са довършени и в момента са в процес на строителство, и затова изглеждат по този начин. Но след като бъдат довършени, ще се види, че те са направени както трябва. Избрахме вариант, по който са комбинирани пешеходни алеи с велосипедно движение, като това ще бъде обозначено и върху самия асфалт, и с табели. Такива комбинирани алеи има и на доста други места. Колоездачите трябва да бъдат по тротоарите, защото в България виждате културата каква е. Ако направим велоалеи по улиците, считайте, че веднага ще има инцидент и утре ще кажат, че България е виновна за това, защото ги е пратила на пътното платно. В крайна сметка не са толкова конфликтни участъците, нито велосипедите се движат с голяма скорост. Но на тях им се осигурява достъпна среда по червен, обозначен асфалт, по който ще могат да се придвижват безпроблемно, без високи бордюри. Това беше основният проблем на колоездачите в Стара Загора – че нямат маршрути, по които да се движат, а не магистрали, по които да карат само те. Просто да имат осигурена достъпна среда.”

Календарът на Община Стара Загора за 2015 г. е илюстриран с постиженията на най-добрите старозагорски спортисти

“Другият важен проект, които ще се осъществи, е за телематиката в Стара Загора – сподели Живко Тодоров. – Поръчаните табла са много хубави и смятам, че ще бъдат най-добрите до момента, които са поставяни в България. Те ще показват кога пристига следващото превозно средство от градския транспорт. Това предстои да стане факт през следващите няколко месеца. Също така спирките ще бъдат обновени – те са около 119. Навсякъде ще има достъпна градска среда. За хората с увреждания това е изключително важно. А някъде има останали по две педи бордюри от различни ремонти, затова сега се привеждат в нормално състояние.

Знаете, че и новите тролейбуси трябва да пристигнат. Приключихме процедурата, избрани са “Шкода Соларис” като отговарящи на условията. Имаше двама други участници – румънска и украинска фирма, но ние смятаме, че чешко-полските са най-качествени и най-добри, което се потвърждава от осемте, доставени досега в Стара Загора. Въздушно-контактната мрежа и токоизправителните станции също ще бъдат ремонтирани през следващите 2-3 месеца.”

През 2015 г. ще бъде изпълнен проектът за изграждане на кръгово кръстовище на ул. „Капитан Петко Войвода” и бул. „Цар Симеон Велики” (кръстовището на Руския пазар), на стойност 1,5 млн. лева, както и този за благоустрояване на терена на бившите Артилерийски казарми, където ще бъде създаден парк с атракциони и озеленяване. Новият парк ще бъде открит през април-май, каза Тодоров.

Той съобщи, че предстои изграждането и на „Музей литературна Стара Загора“, а проектът е за 650 000 лв., които ще бъдат предложени за гласуване в бюджета. Над 2 млн. лева ще струва ремонтът на градския плувен басейн. В разчета на Бюджет 2015 г. влиза и обновяване на площадното пространство зад Универсалния магазин, след събарянето на Стария съвет.

“Ще направим подмяна на ВиК мрежата и цялостен ремонт на улиците и тротоарите в кв. “Самара 3″. Ще работим и по ремонта на Летния театър – очакваме одобрение за финансиране на проекта до края на годината по Норвежката програма. До края на годината очакваме одобрение и по Националния доверителен екофонд за ремонт на 2 училища – ОУ „Г.Райчев” и 13-то ОУ „П. Хилендарски“, както и на една детска градина – № 4 „Бреза“, каза пред медиите старозагорският кмет.

През 2015 г. предстои да бъдат направени още много междублокови пространства, включени в проект за 6 млн. лв., които вероятно ще бъдат финансирани със свободния ресурс по Оперативна програма „Регионално развитие“. “Ако всичко това се случи, през 2015 г. можем да очакваме около 50 млн. лв. да бъдат насочени към Стара Загора. Около 20 млн. от тях ще бъдат вложени в инфраструктура, а 30 млн.лв. – за нови автобуси, които очакваме от преразпределението на свободните средства по оперативните програми” – сподели още Живко Тодоров.

Работи се много активно и през януари месец трябва да бъде открита новата сепарираща инсталация. През следващата година ще има конкурс за проект за обновление на залата на Синдикалния дом. В плановете на общинското ръководство за догодина влиза и ремонт на три улици в кв. „К.Ганчев“, както и завършване на канализацията в кв. „Зора“ и кв. „К.Ганчев“.

След изнесената информация и разговора по актуални за общината въпроси всички опитаха от баницата с късметите, с която кметът почерпи представителите на журналистическата гилдия.
#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн