Как да управляваме разхода си за електроенергия през зимата, съветва брошура на ЕVN

STZAGORA.NEТ
ЕVN България информира за факторите, влияещи на потреблението на електроенергия в дома, чрез брошурата „Полезно за потребители на електроенергия“. В нея с ясни примери се демонстрира от какво зависи потреблението на клиентите, а оттам и размера на тяхната месечна фактура за електроенергия. Информацията е полезна в началото на активния зимен сезон, когато традиционно потреблението на електроенергия се увеличава значително, главно за отопление, топла вода и използване на различни електроуреди.

Брошурата „Полезно за потребители на електроенергия“ съдържа практична информация за какво основно се ползва електроенергията в домакинствата, кои уреди са основните консуматори на електричество и техният дял в потреблението, съвети как и с какви мерки едно домакинство може да оптимизира разходите си за електроенергия и др. Целта е чрез ясни примери и изчисления клиентите да имат по-ясна представа за факторите, които влияят на тяхното потребление, а от там и на размера на тяхната месечна фактура за електроенергия.

В брошурата дружеството обръща внимание на своите клиенти какво представлява отчетният период, принципите за отчитане на електроенергия и други полезни съвети. Информацията е подкрепена с конкретни примери и разяснения, включително визуализации. С брошурата „Полезно за потребители на електроенергия“ ЕVN България има за цел да насочи вниманието на своите клиенти върху рационалното използване на енергията в техния дом.

Информацията в брошурата е разработена на база опита на дружеството и на най-често получаваните запитвания от клиенти кои фактори влияят на тяхното месечно потребление и фактура.

Важно значение за консумацията на електроенергия имат различни фактори, някои от които са:

• режим и интензивност на потребление при всеки клиент/всяко домакинство
• състояние на жилищната сграда/имот: външни стени, прозорци, врати, покрив, под и т.н.
• налице ли са енергийноефективни мерки в имота/сградата
• външна температура: понижението на външната температура с 1 °C увеличава потреблението на енергия за отопление с около 10%.
• вид и брой на използваните уреди и техният клас на енергийна ефективност,
• поведението при ползване на електроуредите
• брой помещения в жилището, които се отопляват, брой живущи в жилището и др.

Важно за всеки клиент е периодично да следи своята консумация на електроенергия чрез сверяване данните от измервателния уред (електромер).

Брошурата „Полезно за потребители на електроенергия“ е налична на този адрес >>, както и във всички EVN Офиси в Югоизточна България.

ЕVN България
Телефонен Център 24 часа в денонощието
Тел. за аварии 0700 1 0007
Тел. за информация и справки 0700 1 7777
Тел. за автоматична проверка на сметка 0700 1 0207
#

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн