Близо 1 милион лева задължения тежат на белодробната болница в Радунци. Ще я спаси ли МЗ?

STZAGORA.NEТ

915 хиляди лева са към полугодието на 2014 г. задълженията на Специализираната болница за долекуване и продължително лечение на белодробни болести в Радунци. Здравното заведение се бори за оцеляването си, като очаква субсидия от принципала си – Министерството на здравеопазването, към което е обособено като дирекция. Това стана ясно на съвместна пресконференция днес на ръководството на болницата и КНСБ – Стара Загора. Синдикалната структура е разтревожена от острите проблеми на болница Радунци, което е на нейна територия, и се е заела да помага за съхраняването му, обясни Иванка Данаилова, председател на Регионалния координационен съвет на КНСБ (вдясно на снимката).

Синдикатите са алармирани заради продължаващото от години изплащане само на малка част от заплатите на служителите в болницата. При щат от 32-ма души там в момента работят 24-ма: петима лекари, включително управителя д-р Димитров (в средата на снимката), 7 медицински сестри, 6-ма санитари и обслужващ персонал. 18 от сегашните и бивши служители са завели дела в съда за неполучените си възнаграждения, още 10-12 ще си изкарат изпълнителен лист до края на годината. При средна заплата от 690 лв. търговското дружество на болницата дължи 650 000 лв. на 35 човека, включително осигуровките. Влачат се неизплатени задължения още от 2012 г., което означава, че тригодишният давностен срок за изкарването на изпълнителни листове ще изтече напролет.

Заради 80-те хиляди лева дълг на болницата към ЕВН живеещите в селището Радунци тази година са стояли без ток в продължение на 52 дни – от 3 февруари до 27 март. пояснението е, че мрежата е обща, и за да не остане болницата без елекричество, го спират в селището. Още 185 000 лева са задълженията към други контрагенти.

Материалната база на болницата е разсипана през годините. Сградата с разгъната площ от 33 475 кв.м е проектирана от арх. Ангелова през 1936 г. след обстойно проучване на климата в местността Радунци. Построена е с указ №242 от месец август 1936 г. на цар Борис III. Придадени са й и 500 декара гора.

Въпреки че 6-те съединени с топла връзка блока разполагат с капацитет за настаняването на близо 700 болни, СБДПЛПФЗ – Радунци днес използва 100 легла, разпределени в 3 отделения – Пулмологично отделение, фтизиатрично отделение и отделение за физикална терапия и рехабилитация. Към днешна дата в болницата се лекуват едва 42-ма души. Потокът от пациенти рязко намалява с въвеждането на новата методика за субсидиране на лечебните заведения, според която срокът за рехоспитализация (повторно настаняване) на пациентите се удължава трикратно – от 60 дни на 6 месеца. Така от 1100 души през 2013 г., досега през тази в Радунци са се лекували 720 души с белодробни заболявания, което е довело до по-малко постъпления в бюджета на болницата (за един пациентоден се плаща по 25 лв.).

Материалната база на болницата може да се характеризира с една единствена дума – разруха. За последно помещенията са пребоядисвани през 1955 г., т.е. преди 60 години. Котелното, радиаторите, хоризонталните и вертикалните щрангове са били нарязани до 2007 г. за скрап и в момента отоплението е на радиатори с огромна консумация на ток. Стаите са големи, с по 8 легла, и трудно се отопляват.

Управителят и главният счетоводител Димитър Аспарухов (вторият отляво на снимката) съобщиха, че са сезирали Районната прокуратура в Казанлък за нередностите в счетоводстовто и касата на дружеството. След като бившата главна счетоводителка е напуснала преди месец и половина, е започнала ревизия, която досега е установила липса на първични и счетоводни документи. След края на одита ще бъде изготвен и оповестен чрез медиите констативен протокол.

Пневмофтизиатричната болница в Радунци е с национално значение. Пациентите й са от цяла България. Тя е в една и съща група с подобните й здравни заведения в Искрец (Софийска област, край Своге), Роман, Троян, Габрово и Велинград. Но докато тези 5 болници са в добро състояние, старозагорската изнемогва. Очакванията и на служителите в нея, и на обществеността са Министерството на здравеопазването, с което ръководството на болницата е в непрекъснат контакт с искания за помощ, да насочи към Радунци допълнителни средства в размер на поне няколко стотин хиляди лева на първо време. До момента от МЗ са постъпили регулярни плащания от 250 000 лв., до края на годината се очакват още около 50 хиляди. Сумата е значително по-малка в сравнение с 11-те месеца на 2013 г., в рамките на които са постъпили 345 000 лв.
#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн