Кмет и общинари започнаха залесяването с 3000 атласки кедъра на парк “Борова гора” край “Лозенец”

STZAGORA.NET
Живко Тодоров апелира БСП да подкрепи отстъпването на право на строеж върху регулирани имоти в “Лозенец”, за да дойдат евросредства за квартала


На мястото на премахнатите през лятото незаконни постройки край квартал “Лозенец” в Стара Загора започна създаването на нова гора. На близо 15 декара площ при възстановяването на унищожения от незаконното строителство парк “Борова гора” ще бъдат засадени общо 3000 двугодишни фиданки атласки кедър, произведени в Държавно горско стопанство „Мазалат“ и Горското стопанство в Мъглиж за масово залесяване.

В залесяването на подравнения склон тази сутрин се включи кметът на община Стара Загора Живко Тодоров и неговите заместници Йордан Николов и Иванка Сотирова, както и членове на Общинския съвет, сред които беше и спряганият за бъдещ областен управител Георги Ранов.

Дойдоха и отделни представители на ромското население в “Лозенец”. В разговор с кмета Добринка Митева опита да измоли отстъпки от набелязания план на Общината за въвеждане на ред в застрояването на квартала, но Живко Тодоров бе категоричен, че законът е над всички и заобикалянето му е недопустимо.

В залесяването се включи и жителят на кв. “Лозенец” Симеон Иванов, който ще кандидатства за терен с отстъпено право на строеж

На другия полюс бе Симеон Иванов, който обясни, че е вдигнал незаконната си къща заедно с други роми от квартала преди 14-15 години, като е напуснал родния си дом с цел да се разшири, но сега очаква отпускането на новите терени с отстъпено право на строеж по програмата на Общината, за да се премести там след очаквания през 2015 г. втори етап на събаряне на постройките, изникнали на територията на парк “Борова гора” източно от ул. “Витоша”.

“Надявам се, че няма да има вандали, които да вредят на новата гора. Едва ли има такива, които искат да живеят сред голо поле. Виждате, че наоколо е като лунен пейзаж в момента. Иначе няма смисъл да плащаме много пари, за да охраняваме всяко дръвче” – каза кметът по време на засаждането на кедрите.

Живко Тодоров отправи апел към БСП да не се легитимират с позиция, оспорваща отстъпеното право на строеж на ромите, тъй като, по думите му, начинът да се реши проблемът едновременно със събарянето е да бъдат вдигнати законни къщи в регулация, с регламентирано сметосъбиране и плащане на данъци от страна на собствениците им, и създаването в крайна сметка на уреден квартал. “Никой няма да ни даде възможност да направим заплануваната канализация и водоснабдяване на “Лозенец” по европейски програми в периода до 2020 г. при наличието на незаконни постройки. Затова молбата ми към БСП е да подкрепят това предложение, за да можем да направим нещо като хората за години напред. Кой иначе ще извади утре 10-15 милиона за канализация и водоснабдяване? Нямаме такива собствени пари” – аргументира думите си кметът.

През следващите няколко дни засаждането на кедрите ще продължат служителите на звено „Озеленяване“ към Община Стара Загора. Есента е най-подходящият сезон за успешното им отглеждане, обясни главният озеленител Галина Караджова. Тя уточни, че през първите 2-3 години, докато се вкоренят добре, кедрите не наддават съществено на височина, но след това растат по 50-60 см всяка година.
#vvv

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн