Директорът на РИМ д-р Ангел Динев: Ако открием гроба на подп. Калитин, ще бъде истинска сензация

STZAGORA.NET
След като вчера съобщихме за новата версия (тук >>) за смъртта на героя от битката за Стара Загора по време на Руско-турската война подполковник Павел Петрович Калитин, открита от руски изследователи в публикуваните през 1901 г. в Санкт Петербург спомени на участника във войната Сергей Цуриков, адютант на главнокомандващия руската освободителна армия по онова време, отношение по темата взе директорът на Регионалния историчски музей в Стара Загора д-р Ангел Динев. В коментара си върху събитието той каза следното:

- Според тази нова версия се оказва, че подп. Калитин е починал няколко часа или може би дори 24 часа след края на сражението. Нищо чудно няма в това, особено в онази епоха – 19 век. Много пъти сведенията в санитарните отчети, които се дават непосредствено след края на битката от офицерите, са били опровергавани от спомените на някой жив очевидец.

Така че нищо чудно, ако се окаже, че Цуриков е по-прав от Кисьов и останалите мемоаристи и че подполковник Калитин, тежко ранен в опита си да спаси Самарското знаме, всъщност не е издъхнал в ръцете на няколкото опълченци, опитващи се да го изнесат от бойното поле, а след отстъплението на руските и опълченските войски, след погрома над Стара Загора и бягството на хилядите бежанци към Казанлък.

Оттук нататък биха могли да се предприемат евентуално някакви съвместни действия, нещо като проучвателна научна експедиция, с участието, разбира се, и на партньорите от Русия, неговите наследници, и да се опитаме наистина да открием гроба на Павел Петрович Калитин. Нещо, което ще бъде сензационно, бих казал, въпреки че не я обичам тази дума, когато говорим за история и наука, но наистина едно епохално откритие. Което ще промени доста сериозно представите ни, които имаме до момента за съдбата на подполковник Калитин след битката за Стара Загора.
#

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн