Георги Гьоков: “БСП лява България” иска да реши проблема с изплащането на пенсиите на миньорите и на хората, които са на първа и втора категория труд

STZAGORA.NET
„Промените в Кодекса за социално осигуряване предвиждат удължаване на възможността за ранно пенсиониране на работещите първа и втора категория труд с три календарни години”. Това е записано във внесения Законопроект за изменение на Кодекса за социално осигуряване в 43 НС, каза един от авторите му народния представител от Старозагорски регион Георги Гьоков. Заедно с още петима депутати от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ – Драгомир Стойнев, Мая Манолова, Атанас Мерджанова, Дора Янкова и Корнелия Нинова, Законопроектът е вече в Парламента и е разпределен за становище на Временната комисия по бюджет и финанси.

„Ако текстовете се приемат, то ще се реши проблема с изплащането на пенсиите след 01.01.2015 г. на хората които упражняват тежък категориен труд, в т.ч. миньорите и работещите в металургията, транспорта и в други сфери, при които условията за работа са трудни и опасни за живота им. Или този законопроект се отнася за над 100 хиляди души”, подчерта Гьоков. По думите му ако не се промени законодателството, от 1 януари една част от тези хора няма да могат да се пенсионират, а друга част ще получават пенсии в непълен размер, заради недостатъчното събрани средства в професионалните пенсионни фондове.

„Оказа се обаче, че 10 години по-късно средствата натрупани по партидите на осигурените лица са изключително ниски, по няколко причини. Една от причините е сивата икономика. Другата – са лицата, работили преди реформата през 2000 г., които нямат събрани средства. Внесените изменения трябва да бъдат взети предвид при приемането на бюджета за Държавното обществено осигуряване и на националния бюджет за 2015 година”, сподели мотивите Гьоков.
#

бутони за социални мрежи

1 коментар on “Георги Гьоков: “БСП лява България” иска да реши проблема с изплащането на пенсиите на миньорите и на хората, които са на първа и втора категория труд”

  • Анонимен wrote on 2 ноември, 2014, 8:35

    Г-н Гьоков,скоро наблюдавах в Раднево Тец-аджийска сватба,която може да се види само в Холивуд.Бях с още 2-3-ма учители и се чувствахме като най-долните мизерници пред бившите си тройкаджии сега нарекли се миньори.Миньори за мен са тези под земята,а другите са изкопчии!Съжалявам,ако някой неграмотник се обижда от написаното!Затова вече не ходя нито на 24-ти май,нито на Будителите-защото пенсията ми на учител е жълти стотинки в сравнение с тези,на които с големи колебания съм писал едва тройка!


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн