Митрополит Галактион освещава реставрираната църква в село Казанка

STZAGORA.NET
Старозагорският митрополит Галактион ще освети на 2 ноември, неделя ремонтираната и реставрирана църква „Света Троица” в село Казанка. Празникът, на който се очаква да присъстват и 10 свещеници, ще започне в 9.00 часа в двора на светия храм и ще събере десетки християни, чакали търпеливо този ден близо десетилетие.

Ремонтът на църквата, която е изографисана с библейски сюжети, е извършен със средства от спонсори, като най-много е помогнал Васил Данчев. Зографът Румен Рачев е извършил реставрация и освежаване на иконите, избелели от времето. Църквата е построена през 1857 година, върху основите на опожарения преди време храм, с доброволни средства, дарени от сърце от жителите на Казанка и околните села. Според местните, същата година в нея Света литургия е отслужил хаджи Василий, заедно с племенника си дякон Игнатий, монашеското име на Апостола на свободата Васил Левски.
#

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн