Затегнат от ЕСО ценови колан задушава ТЕЦ “Марица-изток 2″, би тревога председателят на КНСБ Пламен Димитров

STZAGORA.NEТ

Ако Бойко Борисов се нагърби с тежката отговорност да състави правителство, от КНСБ са готови да му предоставят веднага 1000 страници с анализи, подготвени през последната година, къде и каква реална добавена стойност може да бъде генерирана в 10 сектора на българската индустрия. Ако, естествено, има инвестиционен интерес – съобщи днес в Стара Загора председателят на КНСБ Пламен Димитров, който е тук заедно с цялото ръководство на конфедерацията за поредната регионална среща на синдикалния актив от областите Стара Загора, Хасково и Кърджали.

Най-голямата българска топлоцентрала – „Марица-изток 2″, е поставена в неблагоприятна ситуация от решения на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) от средата на настоящата година по повод студения резерв и разполагаемата мощност за допълнителни услуги, каза още Пламен Димитров. До 30 септември централата е натрупала близо 17 млн. лв загуба с негативна тенденция за нейното увеличение до края на годината с нови 13 млн. до 30 млн. лв., ако не се направи нищо – което досега не се е случвало никога. “Неблагополучията в сектора най-накрая стигнаха и до златната кокошка, която носеше златни яйца, след като й отнеха всичко възможно, с което се хранеше” – каза председателят на КНСБ. Това се дължи на реализацията на 71,4 млн. лв. по-малко приходи от студен резерв към 30 септември (намален от 600 на 400 мегавата), 14,9 млн. лв. по-малко от разполагаема мощност за допълнителни услуги от работещите блокове и 2,4 млн. от допълнителни услуги за електроенергийната система – участие в първичното и вторично регулиране, както и регулирането на напрежение. Приходите на ТЕЦ-2 са общо 88,657 млн. лв. по-малко от същия период на 2013 г. от това, което му е отредено като полагаемо в студения резерв и от цената, на която ЕСО иска да изкупува този резерв и разполагаемата мощност, обобщи Пламен Димитров. От ЕСО са ограничили цената на разполагаемите мощности до 10 лв./мвтч при реална себестойност на произвеждания ток 23,14 лв./мвтч, което допълнително е намалило приходите. В момента заради тежкото финансово състояние топлоцентралата имала в складовете си въглищен резерв едва за две седмици, уточни председателят на КНСБ в ТЕЦ-2 Христо Дяков.

Преди 10 дни ръководството на ТЕЦ-2 е изпратило писмо до министъра на икономиката и енергетиката Васил Щонов, в което е описана тежката ситуация в дружеството и се настоява за спешни мерки за стабилизирането му.

Другото държавно дружество – “Мини Марица-изток” ЕАД, на свой ред обира всички негативи на взаимните задължения в енергийния сектор. Мините имали да получават 200 млн. лв. за произведени, но неплатени въглища. Общата задлъжнялост в енергетиката е 3,2 млрд. лв. Според Пламен Димитров ако трябва да се емитира нов държавен дълг, той трябва да бъде не за дупката в КТБ, а за стабилизиране на енергетиката.

Пламен Димитров изрази тревога и от продължаващата вече година и половина дефлация, която ако от сегашните 1,1% скочи на 2%, България ще влезе в спирала, от която излизането е много трудно. За да не се стигне дотам, трябва да се стимулира потреблението в страната, заяви той.
#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн